A mértékletes borfogyasztás okosabbá tehet
2018. február 24. írta: Borgonzola

A mértékletes borfogyasztás okosabbá tehet

agy_es_bor.jpg

Fotó: medicine.yale.edu

A Yale egyetemen oktató agykutató, Gordon M. Shepherd szerint a mértékletes borfogyasztás nemcsak az érzékszerveinket képes kényeztetni, de akár okosabbá is teheti a borfogyasztót az agyi működésünk serkentésével. Shepherd a Neuroenology című könyvében feltárja a bor aromáinak összetett értelmezési képességét, arra a kérdésre keresi a választ: hogyan alakul ki a bor íze az agyban?

A professzor véleménye szerint az agy játssza a legfontosabb szerepet a bor ízének felismerésében. A borkóstolás hasonlít ahhoz a folyamathoz, ahogyan a szemünk a színeket érzékeli. Egyfajta analógiát feltételez a színek érzékelése és a bor ízlelésének folyamata között, hiszen mint magyarázza, az általunk látott tárgyaknak nincs színe, a színeket a tárgyakat érő fényhatással vagyunk képesek érzékelni. A tárgyakról visszaverődő fény aktiválja az agyban lévő értelmezési folyamatokat, amelyek segítségével a tárgyakról visszaverődő fény hullámhosszának megfelelően színesnek értelmezzük az adott tárgyakat az elménkben. Hasonlóképpen a borban lévő molekuláknak sincs ízük, de amikor a kóstolás során ezek az agyunkat stimulálják, az agy ízt alkot belőlük - éppúgy, mint ahogyan színt hoz létre a látás során. Következésképpen, a bor aromái nem a borban vannak, az ízeket a bort kóstoló személy agya hozza létre.

Shepherd szerint a borkóstolás - a borospalack érzékelésétől, a bor illatának felismerésén át a bor ízleléséig- bonyolult agyi tevékenységek összessége, ami az agyban több szürkeállományt képes aktiválni, mint a zenehallgatás vagy akár a matematikai egyenletek megoldása, tehát a borfogyasztás agyi kapacitásunkra serkentően hathat. A borban lévő molekulák több ezer íz- és szag-receptort stimulálnak a szájban, íz-jeleket küldve az agynak, amely számos kognitív számításokat indítanak be, beleértve a mintafelismerést, a memóriát, az értékítéletet, az érzelmeket és persze az örömöt.

 

Ezt olvastad már?

Kozmikus borok az űrutazás szerelmeseinek

astronaut-1849401_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr6813694606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása