Új laboratóriumi kísérletekkel javíthatják a borok minőségét
2018. június 16. írta: Borgonzola

Új laboratóriumi kísérletekkel javíthatják a borok minőségét

pexels-photo-356040.jpegA borkészítés folyamata mára már egyszerűnek tűnhet a laikus szemlélődő számára, de kiemelkedő minőségű bor készítése korántsem mondható könnyű feladatnak - még egy hozzáérő szakember számára sem. A borász legnagyobb igyekezete ellenére a kemény munka néha nem hozza meg a kívánt eredményt. A Journal of Agricultural and Food Chemistry magazin azonban olyan kísérletekről számol be, amelyek eredményeként jelentős mértékben javítható a borok minősége. A kísérleti módszer során mágneses polimerek segítségével távolították el a Cabernet Sauvignon mustjában megtalálható kémiai anyagokat, melyek az erőteljes zöldpaprika ízt és illatot okozzák. A sikeres kísérletet elvégző szakemberek szerint a jövőben más fajtáknál is alkalmazható lesz az eljárás.

A tanulmány szerint valamennyi bor tartalmaz olyan anyagokat, amelyek hozzájárulnak a bor egyedi aromájának kialakulásához, fajtajellegének felismeréséhez. Ezeknek az anyagoknak az egyik csoportja az úgynevezett alkil-metoxipirazin vegyületek, amelyek a növényi jellegű aromákért felelnek, ilyen anyag található többek között a Cabernet Sauvignon-ban is. A probléma akkor következik be, ha ezen anyagok túlzott mennyisége elnyomja a fajta más egyedi gyümölcsös jegyeit. A szóban forgó kémiai anyagok leggyakrabban olyan szőlőfajtákban jelennek meg nagyobb arányban, ahol a gyümölcsöt túl korán szüretelik vagy éppen hűvös éghajlaton termesztik.

Az erőteljes növényi aroma borban érezhető problémája már régről ismert, amelynek a megoldására már több sikertelen próbálkozás is született, ilyen pl. aktívszenes adalékanyag hozzáadása. Az Adelaide-i Egyetem munkatársai szerint a probléma megoldásának egyik lehetséges alternatívája a polimerek használata, nevezetesen a mágneses nano-részecskék polimerekhez való csatolása, amely módszer lehetővé teszi, hogy kivonják a nem kívánt kémiai anyagokat a fermentáció során. A kutatócsoport gázkromatográfiás és tömegspektrométeres mérések segítségével arra a következtetésre jutott, hogy a mágneses polimerek hatékonyabban távolítják el a vegyületeket a mustból, mint bármely korábban alkalmazott eljárás.

A bor készítésével kevésbé foglalkozó fogyasztó részére az ilyen vagy ehhez hasonló kísérleti eredmények jelenthetnek akár jó hírt is, de a természetes borokat kedvelők számára nem feltétlenül nevezhetőek örömteli hírnek. Az effajta módszerek alkalmazásával készített borok lényegében elveszítik egyik alapvető sajátosságukat, az egyedi és megismételhetetlen mivoltukat, és egy, az átlagízlésnek megfelelő, mesterségesen megalkotott tömegtermékké silányodhatnak.

kép: pexels.com

Ha tetszett, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr5114052420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása