BORgonzola

Borokról, hírek, érdekességek.

Új laboratóriumi kísérletekkel javíthatják a borok minőségét

2018. június 16. 16:30 - Borgonzola

pexels-photo-356040.jpegA borkészítés folyamata mára már egyszerűnek tűnhet a laikus szemlélődő számára, de kiemelkedő minőségű bor készítése korántsem mondható könnyű feladatnak - még egy hozzáérő szakember számára sem. A borász legnagyobb igyekezete ellenére a kemény munka néha nem hozza meg a kívánt eredményt. A Journal of Agricultural and Food Chemistry magazin azonban olyan kísérletekről számol be, amelyek eredményeként jelentős mértékben javítható a borok minősége. A kísérleti módszer során mágneses polimerek segítségével távolították el a Cabernet Sauvignon mustjában megtalálható kémiai anyagokat, melyek az erőteljes zöldpaprika ízt és illatot okozzák. A sikeres kísérletet elvégző szakemberek szerint a jövőben más fajtáknál is alkalmazható lesz az eljárás.

A tanulmány szerint valamennyi bor tartalmaz olyan anyagokat, amelyek hozzájárulnak a bor egyedi aromájának kialakulásához, fajtajellegének felismeréséhez. Ezeknek az anyagoknak az egyik csoportja az úgynevezett alkil-metoxipirazin vegyületek, amelyek a növényi jellegű aromákért felelnek, ilyen anyag található többek között a Cabernet Sauvignon-ban is. A probléma akkor következik be, ha ezen anyagok túlzott mennyisége elnyomja a fajta más egyedi gyümölcsös jegyeit. A szóban forgó kémiai anyagok leggyakrabban olyan szőlőfajtákban jelennek meg nagyobb arányban, ahol a gyümölcsöt túl korán szüretelik vagy éppen hűvös éghajlaton termesztik.

Az erőteljes növényi aroma borban érezhető problémája már régről ismert, amelynek a megoldására már több sikertelen próbálkozás is született, ilyen pl. aktívszenes adalékanyag hozzáadása. Az Adelaide-i Egyetem munkatársai szerint a probléma megoldásának egyik lehetséges alternatívája a polimerek használata, nevezetesen a mágneses nano-részecskék polimerekhez való csatolása, amely módszer lehetővé teszi, hogy kivonják a nem kívánt kémiai anyagokat a fermentáció során. A kutatócsoport gázkromatográfiás és tömegspektrométeres mérések segítségével arra a következtetésre jutott, hogy a mágneses polimerek hatékonyabban távolítják el a vegyületeket a mustból, mint bármely korábban alkalmazott eljárás.

A bor készítésével kevésbé foglalkozó fogyasztó részére az ilyen vagy ehhez hasonló kísérleti eredmények jelenthetnek akár jó hírt is, de a természetes borokat kedvelők számára nem feltétlenül nevezhetőek örömteli hírnek. Az effajta módszerek alkalmazásával készített borok lényegében elveszítik egyik alapvető sajátosságukat, az egyedi és megismételhetetlen mivoltukat, és egy, az átlagízlésnek megfelelő, mesterségesen megalkotott tömegtermékké silányodhatnak.

kép: pexels.com

Ha tetszett, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz

Szólj hozzá!

Okostelefon alkalmazásokkal segítik a szőlősgazdák munkáját

2018. június 14. 22:01 - Borgonzola

ma3.jpegMár számtalan olyan eszköz áll rendelkezésre a szőlősgazdák részére, amelyek hatékony segítséget nyújtanak a megfelelő szőlőminőség ellenőrzésében. A közelmúltban megjelent innovatív okostelefon-alkalmazás több szőlőbetegség és egyéb rendellenesség felmérésében biztosíthat hathatós segítséget.

Az alkalmazást már használók visszajelzésének hatására a szoftverbe egyrészt pontosabb GPS helymeghatározó került, amely segítségével a fertőzött területek pontosan beazonosíthatóak. Másrészt a szőlőt károsító napégés mértékét meghatározó opció is helyet kapott.

A szoftver célja tehát, hogy a szőlőtermesztők teljes mértékben tisztában legyenek az ültetvényen található gyümölcs minőségével, a fertőzöttség területen belüli pontos elhelyezkedésével és a fertőzés mértékével.  A termés eladásakor a vevők szállítmányonként meghatározhatják a betegségek és kártevők által okozott kár küszöbértékét, ami így gyorsan és pontosan kimutatható. Az alkalmazás használatával tehát kikerülhető a szemrevételezésen alapuló minőségi értékelés, és az ebből fakadó viták is.

A kidolgozott koncepciót eddig sikeresnek tekintik, viszont a fejlesztők nem állnak meg ezen a ponton, mivel folyamatosan bővíteni szeretnék az alkalmazás felhasználási lehetőségeit - újabb betegségek, és a rovarok által okozott károk felmérésének lehetőségével kívánják fejleszteni azt.

Az alábbi képen az applikáció által megjelenített lisztharmat-fertőzés fokozatai láthatóak.

nevtelen.jpg

Mobile apps: PMapp, Grape Assess

Ha tetszett, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz

 

Szólj hozzá!

Itt a Nosecco - a kis híján Prosecco

2018. június 12. 19:50 - Borgonzola

alcohol-alcoholic-bar-239466.jpgA Nosecco a külföldi szupermarketek polcain ezen a héten megjelenő új, Prosecco stílusú alkoholmentes habzóbor. Nosecco természetesen nem Prosecco, de nem is akar azzá válni, csupán jellegében hasonlítható hozzá. A forgalmazó szerint zamatos, gyümölcsös illatokkal és fehér virágos jegyekkel találkozhatunk a nedű kóstolásakor. Alkoholmentességének köszönhetően-sokak örömére- 30%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos alkoholos társai.  

Az italt az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes italok iránti megnövekedett kereslet miatt dobták piacra. Ennek legfőbb oka az egészséges életmódot követők rohamosan gyarapodó száma, akik tudatosan keresik az általuk egészségesebbnek vélt élelmiszereket.

Ennek tudatában már nem is olyan meglepő egy alkoholmentes Prosecco stílusú ital ötlete. Az alkoholfogyasztás jelenlegi trendjét megfigyelve az is jól látható, hogy a kereslet az alacsony alkoholtartalommal rendelkező, könnyed, „jó ívású” italok felé fordult. A kereslet új iránya pedig eddig nem létező piacokat nyitott meg az ezidáig hagyományos italokat gyártó és forgalmazó cégek számára is. Több kereskedelmi cég saját márkás, alacsony alkoholtartalmú szeszes italokat próbál piacra dobni, de a nagy sörgyártó cégek is lépést tartanak az új piaci trenddel, és a mindeddig csak kiegészítő terméknek tekintett alkoholmentes vagy ízesített termékek gyártását megnövelték.

Európában talán az egyik legnagyobb és legismertebb kereskedelmi multi, a Tesco szakemberei szerint Angliában az alacsony alkoholtartalmú borok értékesítése több mint kétszeresére nőtt az elmúlt évhez képest, emellett saját értékesítési számait tekintve, az alkoholos termékek kereslete az elmúlt évtizedben 18%-kal csökkent. Ebben közrejátszik az italok előállítási technológiájának fejlődése is, aminek köszönhetően az alkoholmentes termékek ízének javulását tapasztalhatják a vásárlók.  A világban elterjedő új egészségtudatos trendet követők a kalóriában szegény, egészséges, alkoholban szegény italok fogyasztását preferálják, és el akarják kerülni a másnaposság okozta kellemetlen érzést is.

Vélhetően ez a fogyasztói tendencia a jövő, hiszen a vásárlók számára egyre kevésbé értékesíthető olyan termék, melynek negatív élettani hatásai lehetnek.

Az alkoholos italok gyártói részéről viszont már láthatóak olyan jelek is, melyek szerint az alkoholtartalom csökkentése nem áll meg a sörök és borok piacán. Egyes vélemények szerint a közeljövőben az égetett szeszes italok körében is megjelenhetnek hasonló termékek. Így a nem túl távoli jövőben előfordulhat, hogy kizárólag alkoholmentes whiskyvel vagy éppen vodkával találkozunk a boltok polcain. A feltételezés kissé bizarrnak tűnik, de ki gondolta volna jó néhány évvel ezelőtt, hogy a globális fogyasztói trend az alkoholban szegény italok felé fordul majd.

Photo by Joonas kääriäinen from Pexels

Ha tetszett, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz

Szólj hozzá!

Egy csodaszép pezsgő Roger Federer tiszteletére

2018. június 02. 00:25 - Borgonzola

roger-federer-champagne-768x566.jpgA Moët és Chandon champagne-ház 20 db, 1988-as évjáratú, számozott, egyedi magnum méretű pezsgőt mutatott be, hogy megünnepeljék a teniszcsillag, Roger Federer sporteredményeit, aki egyben 2012 óta a márka nagykövete is.

A korlátozott számú, húsz darabos példányszám nem véletlen, hiszen Federer 2018 januárjában vált húszszoros Grand Slam győztessé, amely jubileumi győzelem tiszteletére tervezték meg a különlegesen szép palackokat.

Tovább
Szólj hozzá!

Lézerfénnyel a madarak elleni harcban

2018. május 29. 19:19 - Borgonzola

autonomic-bird-deterrent-at-griffins-lair-slide4.jpgSokan gondolják úgy, hogy a szőlőt érő jégkár a legszámottevőbb, de valójában a jégkár okozta kiesés elenyésző a madárkárhoz viszonyítva. A jégkárt talán a tehetetlenség okán élik meg a gazdák nagyobb veszélynek, de a madarak okozta terméskiesés a jégkárral ellentétben minden évben jelen van a szőlőültetvényeken. Egyes területeken akár 10-40%-os terméskiesést is okozhatnak. A madárkárt folyamatosan elszenvedik a szőlősgazdák, annak ellenére, hogy különböző madárriasztó eszközöket vetnek be. A védekezés történhet hangágyúkkal, madárijesztőkkel, kürtökkel, védőhálóval vagy akár őrzéssel is, de ezek az elrettentések idővel hatástalanok lehetnek, amikor a madarak számára megszokottá válnak. A madarak okosabbak mint gondolnánk, és természetesen éhesek, amiért jóval merészebbek is a megszokottnál.

Tovább
Szólj hozzá!

Borospalackkal az ittas vezetés ellen

2018. május 04. 23:42 - Borgonzola

dont-drink-and-drive-istock_000071928685_small.jpgAz éttermeket látogató vendégek általában könnyű italnak tekintik a bort. Úgy gondolják, hogy egy kellemesen elköltött vacsora közben néhány pohár bor nem befolyásolhatja az étkezés utáni autóvezetést. Az ilyen viselkedés azonban könnyen közúti balesethez vezethet.

Tovább
Szólj hozzá!

Zenében az igazság

2018. április 30. 21:59 - Borgonzola

A zene -és a borpárosítás rendkívüli élménye

slider-04a.jpgMa már tényként kezeljük, hogy a megfelelően megválasztott bor-ételpárosítás nagymértékben növelheti az elfogyasztott étel élvezeti értékét. Ezen túlmenően azonban már több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a borválasztás nemcsak az ételeknél, hanem a meghallgatott zenénél is értéknövelő tényező lehet. A hallott zenéhez az ideális bor kiválasztása nemcsak a zenei élményt, hanem a borfogyasztás által okozott élvezeti értéket is fokozhatja, mivel a két összetevő kölcsönösen hathat egymásra. Így szerencsés párosítás esetén egy olyan élvezeti szint érhető el, amit külön-külön a zene hallgatásával vagy a bor fogyasztásával nem tudunk megtapasztalni. Ez a fajta csúcsélmény a két komponens harmonikus összhangjában keresendő, amely új lehetőségeket tár fel a zenében átélt öröm fokozásában.

Tovább
Szólj hozzá!

A víz borrá változik

2018. április 26. 17:29 - Borgonzola

Kreatív dizájn ötlet egy kolostori borászat termékeinek népszerűsítéséhez

watertowine.jpgAz Alsó-Ausztria területén található középkori Stift Herzogenburg kolostor szomszédságában fellelhető szőlőültetvényen már évszázadok óta remek borokat készítenek, amelyek korábban csak a helyi egyházközösség részére voltak elérhetőek. Mára azonban ez a helyzet megváltozott, hiszen a minőségi alkoholos italokra - például a belga apátsági sörökre is - nagy kereslet mutatkozik. Napjainkban ezek az árucikkek már a mindennapi közönség részére is hozzáférhetőek. Az itt készült borok a szigorú minőségi előírásoknak köszönhetően világszerte ismertté váltak, de átütő sikert mégsem tudtak elérni. A kolostori bornak az évszázados hagyományokhoz köthető, de mégis újszerű dizájn ötletre volt szüksége, amely az általuk készített borokat kiemelheti a hatalmas kínálatból. 

Tovább
Szólj hozzá!

Borkóstoló a rögbi világbajnokságon

2018. április 21. 14:24 - Borgonzola

A világ egyik legsikeresebb pincészetének tételeiből válogathatunk

prizing-background-mobile.jpgAz ausztrál Blass Wine pincészet lett az egyik hivatalos partnere a hetedik alkalommal megrendezésre kerülő rögbi világbajnokságnak, a „2018 Rugby World Cup Sevens”-nek.

A pincészet névadója Wolfgang Franz Otto Blass, aki Németországban, Franciaországban és Angliában tanulta a borkészítés tudományát, majd 1966-ban megalapította a Wolf Blass Wine pincészetet. A Blass borok elegáns és minőségi borválasztékkal rendelkeznek, melyek mégis elérhető áron vásárolhatóak meg, annak ellenére, hogy a pincészet borászcsapata már temérdek nívós nemzetközi elismerésben részesült. Többek között 2016-ban elnyerték az International Wine Challenge nevű rangos versenyen a „Red Winemaker of the Year” címet, ezért is nevezik őket Ausztrália egyik legsikeresebb és legtöbbször díjazott pincészetének. A borászat szortimentjének kiemelkedő tételei, amelyek a verseny hétvégéjén kerülnek felszolgálásra: Cabernet Sauvignon, Red Blend és Chardonnay. Már csak ezért a kóstolási lehetőségért is érdemes lehet kilátogatni az rendezvényre, még azoknak is, akik esetleg nem rajonganak ezért a sportágért.

A pincészet által szponzorált sportesemény négyévente kerül megrendezésre, ahol a legjobb 40 nemzetközi csapat vehet részt. Kuriózumnak számít az is, hogy a 2018-as bajnokság lesz az első, amelyet az Egyesült Államokban rendeznek meg. Ennek örömére a Blass Wine egy nyereményjátékot is meghirdetett, amely egy maroknyi szerencsés nyertes számára ad lehetőséget a világbajnokságra való kijutásra. A nyertesek repülőjegyet, belépőt és három éjszakás szállodai ellátást is kapnak a verseny helyszínén, a gyönyörű San Francisco városában a rendezvény idejére, június 20-22 közötti időszakra.

Kalandra fel!

Fotó: blasswine.com/

Ha tetszett a bejegyzés, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

Pezsgőzéshez hallgasd a kedvenc zenédet

2018. április 17. 19:41 - Borgonzola

Díszdobozos pezsgő beépített hangszóróval

pezsgo_music_2.jpgA Lanson Champagne-ház egy újszerű megoldással rukkolt elő a díszdobozokban kínált pezsgőinél, amivel múlt héten Londonban meg is nyerte a DFNI Global Awards legkiválóbb termékcsomagolási kategóriáját. A Lanson pezsgőgyár ezzel az újításával olyan híres cégeket utasított maga mögé a versenyben, mint a Toblerone vagy a Johnnie Walker, amely cégek -a fogyasztók kegyeinek elnyerése érdekében- szintén innovatív csomagolástechnológiák bevezetésével próbálkoznak.

Tovább
Szólj hozzá!