Szőlő a Marson
2018. július 18. írta: Borgonzola

Szőlő a Marson

A NASA felhívására kutatják a marsi körülmények között is életképes szőlőt

2efd69a985288597bdc08f6e6385e0af.jpgA Marson termeszthető szőlő ötlete első hallásra valószínűtlennek tűnhet, de a NASA, az Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatalának felhívására már el is kezdődtek a kutatások az extrém körülmények között is fenntartható szőlőtermesztés technológiájának kifejlesztésére. A felhívásban a Mars bolygón való tartós emberi jelenlét elősegítésének érdekében várnak megvalósítható ötleteket. Bármely koncepciót szívesen fogadnak, melyek segíthetik a bolyón való emberi élet hosszú távú fenntartását. A programban való résztvevőket arra ösztönzik, hogy innovatív és kreatív ötletekkel jelentkezzenek bármely tudományágban.

A kezdeményezésnek köszönhetően már rengeteg ötlet érkezett a NASA-hoz, de csak a napokban került nyilvánosságra, hogy grúz kutatók is részt vesznek a projektben, akik az extrém körülmények között termeszthető szőlő megtalálását tűzték ki célul - olvasható az eurasianet.org-on. A grúz szakemberek témaválasztása nem véletlen, hiszen az évezredes borkészítési hagyományokkal rendelkező nemzet a borászati kultúráját büszke örökségnek tartja, és az országot a „borkészítés bölcsőjeként" próbálja népszerűsíteni.

A projekt elindításához Grúzia fővárosában, Tbilisziben egy munkacsoportot állítottak fel, ahol a kutatók egy zárt, marsi körülményeket imitáló üvegházi laboratóriumot hoztak létre a nem mindennapi ötlet megvalósításának érdekében. A kutatások komoly támogatást élveznek, hiszen a Grúz Oktatási és Tudományügyi Minisztérium, a Grúz Nemzeti Múzeum, és a Microsoft Corporation is a szponzorok között szerepel.

Az idén kezdődő kutatási munkák eredményessége még teljességgel bizonytalan, hiszen a vörös bolygó nem éppen a legideálisabb helyszín a szőlőtermesztésre, de bizakodásra adhat okot az a tény, hogy a NASA és a Peruban található Nemzetközi Burgonya Központ már sikeresen kísérletezett a Mars-szerű körülmények között termeszthető burgonya kifejlesztésével, és erre alapozva hasonlóan sikeres eredményekre számítanak a marsi szőlőtermesztés tekintetében is. 

Még nem teljesen tisztázott, hogy milyen technológia segítségével tervezik megoldani a vörös bolygón való gyümölcstermesztés problémáját, de a Marson való borkészítés megoldására már születtek konkrét elképzelések. Ezekből kiindulva a borkészítésben a hagyományos grúz borászati ​​módszer is szerepet kaphat, amelynek lényege, hogy földbe ásott, hatalmas, lezárt agyagedényekben - úgynevezett „kvevrikben” - erjesztik és érlelik a borokat.  A kutatások azonban még csak most kezdődtek, így jelenleg a legmegfelelőbb szőlőfajták kiválasztására összpontosul a munka.

Az első marsi bor megízleléséig még minden bizonnyal számtalan földi szüretnek kell eltelnie, így addig is maradjunk a sokszínű talajvariációt felsorakoztató hazai borainknál.

kép: bobrtimes.com

Ha tetszett, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr6914121791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

báró Csekonics 2018.07.19. 11:51:39

Mindenesetre a légkör széndioxid (az a kevés), elvileg víz (jég) is van, tehát minden adott lesz egy jó kis fröccsözéshez! :-D