A kaliforniai Cooper & Thief borászat a napokban hozza forgalomba legújabb borkülönlegességét, amely egy Sauvignon Blanc alapú házasítás. Különlegessége abban áll, hogy olyan hordóban érlelték, melyben korábban tequilát pihentettek. A pincészet nem titkolt célja, hogy a hagyományos borkészítési tradícióktól eltérő módon készítse el termékeit, amivel egyedülálló termékeket tud bevezetni a borpiacra. A borászat tulajdonosa szerint a sajátos érlelés ötletét az agave alapú italok népszerűségének növekedése alapozta meg, amely trendből ők sem szeretnének kimaradni.
Ez a rendkívüli bor három hónapig érlelődött - korábban tequilával töltött- francia tölgyfahordókban, amelynek eredményeként frissítő savasságot, citrusos és fűszeres aromákat kapunk az italtól egy enyhén pirított és vanília zamattal. Illatában intenzív gyümölcsöket és a kék agavéból készült tequilát fedezhetjük fel. A bor összetételét tekintve az alábbi fajtákból áll össze: 78%-ban Sauvignon Blanc, 12%-ban Colombard és 10%-ban Sémillon fajtát tartalmaz.
A pincészetnek azonban nem ez az első rendhagyó érleléssel készített bora, hiszen már korábban is sikeresen használt a tradícióktól eltérő hordókat a borkészítéshez. Korábban nagy sikerrel vörös szőlőfajtákból álló házasítást érleltek bourbon whisky hordókban, mely során igazolást nyert az a feltételezés, hogy a korábban alkoholpárlattal töltött hordók gazdagítják a később beléjük töltött borok aromáit.
Az első nagy meglepetést okozó vörösboruk 38% Merlot-ból, 37% Syrah-ból. 11% Zinfandel-ből, 7% Petite Sirah-ból és 4% Cabernet Sauvignon-ból készült, amely házasítás szintén három hónapot töltött bourbon whisky hordókban.
A termék bevezetésének időpontját sem bízták a véletlenre, hiszen a tequila szerelmeseinek nagy örömére május 5-én, a híres Cinco de Mayo napján -a mexikói kultúra ünnepén lesz elérhető ez a kivételes borkülönlegesség.
Ha tetszett a bejegyzés, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!