A pezsgő a bortőzsdén
2018. november 08. írta: Borgonzola

A pezsgő a bortőzsdén

Az utóbbi évtized legértékállóbb befektetése

businessman-2556917_1920.jpgA brit „London International Vintners Exchange” (LIV-EX) online bortőzsdén az úgynevezett borindexek reprezentálják a piacon legkeresettebb borok árfolyamának alakulását. A szakértők által összeállított indexekben közös tulajdonságaik alapján, csoportokba sorolva találjuk a borokat, melyek értékváltozása - más tőzsdékhez hasonlóan - naprakészen nyomon követhető. A befektetési csoportok között megtaláljuk például a „Bordeaux Legends 50 Index” –et, melyben Bordeaux-i bortermelők 50 legendás tétele található, ahogyan a „Champagne 50 Index”-ben 12 eltérő Champagne-ház, 50 különböző tételét találjuk.

pezgo4.jpgA bortőzsde oldalán az árfolyamok nyomon követése mellett számos elemzést is olvashatunk a borindexek értékváltozásának hátteréről. Itt található egy, a Champagne 50 elmúlt tíz évének teljesítményét vizsgáló elemzés is, amely az index kiemelkedő sikerességének okaira keres válaszokat.

Az elemzés talán legfontosabb ténymegállapítása, hogy a vizsgált időszakban a Champagne borpiaci részesedése valamint árfolyama folyamatos és stabil emelkedést mutat, sőt, az index 2004-es létrehozása óta az éves átlagos növekedése eléri a 9,52%-ot. Ez a teljesítmény olyan mértékű értékállóságot jelent, amely talán egyetlen befektetési formára sem volt jellemző az utóbbi évtizedben.

Az elemzésből néhány gondolatot kiragadva, nézzünk meg néhány olyan tényezőt, amelyek ennek a kiemelkedő eredménynek a hátterében állhatnak:

Az Index összetétele:

Figyelemre méltó tény, hogy a Champagne 50–ben található összes tétel árfolyama nőtt az elmúlt tíz évben, amely nagyban hozzájárult a befektetés népszerűségéhez. Az indexben található tételek értéknövekedése azonban korántsem azonos. A legkiemelkedőbb növekedést a Champagne Salon érte el a maga 163 %-os növekedésével, amivel jócskán felülmúlta társait.

pezgo6.jpgEz a kiugró teljesítmény részben magyarázható a kiváló minőségben készített korlátozott darabszámú termékek piacra dobásával, amely egy jól kidolgozott, tudatos stratégia eredménye. A grafikonon látható Philipponnat, Krug és Dom Pérignon árfolyama is emelkedett, bár kissé alulteljesítették a Champagne 50 összteljesítményét. A 63%, 60% és 61% -os növekedésük valamelyest alacsonyabb az index 78% -os évtizedes teljesítményénél. Még a leggyengébben teljesítő résztvevő, a Cristal is 40 %-os emelkedést könyvelhet el az adott időszakban, ami korántsem elhanyagolható teljesítmény.

A kereslet:

A piaci résztvevők a befektetési lehetőség kiegyensúlyozott teljesítményét látva, folyamatosan növekvő keresletet mutattak a Champagne iránt.  Így a korlátozott számú befektetési tételek kereslete folyamatosan emelkedett, emiatt az index árfolyama is töretlen növekedésbe kezdett. A kereslet tehát folyamatossá vált, de nem állandó mértékűvé, mivel ezen a piacon is megfigyelhető kisebb mértékű szezonalitás. A Champagne piac tipikusan nyár végén és érthető módon az év végi ünnepi szezon előtt mutat nagyobb aktivitást, de a felfelé mutató éves keresleti tendencia ettől függetlenül is teljesen egyértelműen tetten érhető.

A folyamatos kereslet miatt a keresleti és kínálati árak közötti különbség pedig minimálisra csökkent, hiszen az eladók által kért, és a vevők által bármikor megfizetett ár között nincsenek kiugró eltérések. A piac kiegyensúlyozottsága, valamint az árak kiszámíthatósága ideális körülményeket teremtett a befektetői bizalom kialakulásához, amely komoly versenyelőnynek számított más spekulatív jellegű befektetésekkel szemben.

Az egyediség:  

A Champagne piacon elkerülhetetlen a Vintage és a Non-Vintage kategória megkülönböztetése, mivel az elsődleges piacon jórészt csak a Vintage kategóriával találkozhatunk. A Non-Vintage Champagne eltérő évjáratokból származó alapanyagok házasításából készül, melyek előállításakor a termelők a változatlan tulajdonságok, az állandó ízvilág megőrzésére törekednek, függetlenül attól, melyik évben készítik. Ezzel szemben a Vintage kategória egy konkrét szüret évéhez kötődik és egyedi, megismételhetetlen jellemzőkkel rendelkezik, így ebből az egyediségükből fakadó értékállósága megkérdőjelezhetetlenné vált. Ez az egyediség, a helyettesíthetőség lehetőségének kizárása pedig nagymértékben növelte a befektetés presztízsét.

Az idő

Alapvetően kevés olyan befektetéssel találkozhatunk, ahol a megvásárolt fundamentum az idő múlásával folyamatos értéknövekedést mutat, függetlenül a világpiacot befolyásoló egyéb tényezőktől. A Champagne piaca azonban tipikusan ilyen, melynek értéke az idő előrehaladtával lassan, de folyamatosan növekszik. Nem szabad elfelejtenünk, hogy elsősorban egy fogyasztási cikkről beszélünk, ahol a fogyasztással párhuzamosan a kínálat folyamatosan csökken, ezért az eltelt idő szoros összefüggésben állhat az áremelkedéssel. Az ár és az évjárat közötti relációt jól láthatjuk a lenti grafikonon, amely a Dom Pérignon különböző évjáratait és az azokhoz tartozó árakat szemlélteti.

pezgo5.jpgA Champagne 50 indexe tehát minden évben folyamatosan és kiegyensúlyozottan emelkedik, ellentétben a bortőzsdén megtalálható egyéb indexekkel, melyek árfolyamában időről időre nagyobb kilengéseket tapasztalhatunk. Sikerességének számos oka lehet, de ebben egyedisége, korlátozott volumene és az ebből következő növekvő kereslet biztosan nagy hatással van az árfolyam kiegyensúlyozott emelkedésére. Kiváló teljesítményének köszönhetően a Champagne az évek során a borpiac egyik legfontosabb szereplőjévé nőtte ki magát, így ma már az értékesítési volumen 8% -át tudhatja magáénak. A kereslet növekszik, az árak kiszámíthatóak, ami tökéletes körülményt teremtett a befektetői bizalom erősödéséhez.  

Az elmúlt évtized megmutatta, hogy a Champagne piaca a legváratlanabb világpiaci eseményekkel szemben is ellenállónak bizonyult, de ez még nem ad feltétlenül okot arra, hogy a jövőben is hasonlóan jó teljesítményt tud produkálni. Az elkövetkező évek majd megmutatják, hogy folytatódnak-e ezek a pozitív tendenciák, amelyek a befektetési piacon is csúcsra repítették ezt a páratlan és kivételes különlegességet.

Fotó: Pixabay, Grafikonok: Liv-ex

Ha tetszett, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is.

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr6614360849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása