Chile legdélebbi borvidéke a Bío-Bío régióban található, amely terület az ország egyik legszélsőségesebb éghajlattal rendelkező borvidéke is egyben. A Csendes-óceán közvetlen szomszédságában fekvő ültetvényeken változatosabb klímával találkozhatunk, mint az ország más részén található borvidékeken. A Humboldt-áramlatnak köszönhető hűvös időjárás és a gyakori esőzések inkább az aromás fehérszőlők termesztésére teszik alkalmassá ezeket az ültetvényeket, mint amilyen a Gewurztraminer és a Viognier.
Ezen a területen indult el 2011-ben egy, a helyi szőlőfajták beazonosítására irányuló kutatás, amely a közelmúltban nem várt eredménnyel zárult. Juan José Ledesma által vezetett vizsgálat DNS-analízis segítségével több mint 120 különböző fajtát azonosított a régióban. A vizsgálatok során kiderült az is, hogy ezek közül 60 ritka, 26 pedig korábban még nem azonosított új szőlőfajta.
A felfedezett ritka fajták némelyikét, mint a Moscatel Negra, vagy az Isabella kísérleti jelleggel már idén felhasználják borkészítésre, amely borok jövőre kerülnek bemutatásra. Az újonnan azonosított szőlőfajták vizsgálata azonban még folyamatban van a helyi termelők bevonásával, szigorú titoktartási megállapodás mellett, így megismerésükre még várnunk kell.
A kutatás vezetője szerint ezek a fajták az elmúlt 300 évben jól alkalmazkodtak az éghajlat és termőtalaj változásaihoz, ezért a jelenleg folyó vizsgálatok eredményei jó alappal szolgálhatnak a jövő fenntartható szőlőtermesztésnek - olvasható a Decanter magazinban.
Ha tetszett, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!
Fotó: pixabay.com