26 új szőlőfajtát azonosítottak Chilében
2018. október 27. írta: Borgonzola

26 új szőlőfajtát azonosítottak Chilében

grapes-690230_1920.jpgChile legdélebbi borvidéke a Bío-Bío régióban található, amely terület az ország egyik legszélsőségesebb éghajlattal rendelkező borvidéke is egyben. A  Csendes-óceán közvetlen szomszédságában fekvő ültetvényeken változatosabb klímával találkozhatunk, mint az ország más részén található borvidékeken. A Humboldt-áramlatnak köszönhető hűvös időjárás és a gyakori esőzések inkább az aromás fehérszőlők termesztésére teszik alkalmassá ezeket az ültetvényeket, mint amilyen a Gewurztraminer és a Viognier.

Ezen a területen indult el 2011-ben egy, a helyi szőlőfajták beazonosítására irányuló kutatás, amely a közelmúltban nem várt eredménnyel zárult. Juan José Ledesma által vezetett vizsgálat DNS-analízis segítségével több mint 120 különböző fajtát azonosított a régióban. A vizsgálatok során kiderült az is, hogy ezek közül 60 ritka, 26 pedig korábban még nem azonosított új szőlőfajta.

biobio-mapl.jpgA felfedezett ritka fajták némelyikét, mint a Moscatel Negra, vagy az Isabella kísérleti jelleggel már idén felhasználják borkészítésre, amely borok jövőre kerülnek bemutatásra. Az újonnan azonosított szőlőfajták vizsgálata azonban még folyamatban van a helyi termelők bevonásával, szigorú titoktartási megállapodás mellett, így megismerésükre még várnunk kell.

A kutatás vezetője szerint ezek a fajták az elmúlt 300 évben jól alkalmazkodtak az éghajlat és termőtalaj változásaihoz, ezért a jelenleg folyó vizsgálatok eredményei jó alappal szolgálhatnak a jövő fenntartható szőlőtermesztésnek - olvasható a Decanter magazinban.

Ha tetszett, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz

Fotó: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr4814325389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása