A portói egyezmény
2018. október 25. írta: Borgonzola

A portói egyezmény

dsc09132-1024x684.jpgBarack Obama részvételével elsőként rendezték meg az éghajlatváltozás problémáival foglalkozó Climate Change Leadership Porto Summit nevű konferenciát 2018 nyarán Portóban, azzal a céllal, hogy egyesítse a világ vezető tudósait és szakembereit az éghajlatváltozás és a környezetvédelem területein, amely esemény egyik kulcsfontosságú eredménye a „Porto Protocol” nevű dokumentum elfogadása.

A rendezvény az éghajlatváltozás globális problémájára hívta fel a figyelmet, amely minden egyes iparág tevékenységét befolyásolja, így a borágazatét is, amely különösen érzékeny az egyre kiszámíthatatlanabb környezeti változásokra. Az egyre nagyobb esőzések árvizeket, az instabil légmozgások jégverést, a hosszan tartó aszály pedig szárazságot hoz a termőterületekre, amelyek hozamcsökkenést, esetenként a teljes termés elvesztését okozhatják.

A csúcstalálkozón elfogadott dokumentum a fenti problémákra adott válaszként két fő célkitűzést fogalmazott meg:

Az első, hogy minden egyes szereplőben tudatosítani szükséges az egyéni hozzájárulás fontosságát. Nem elég arra várni, hogy majd mások oldják meg a globális problémákat. Érdemi eredmények eléréséhez mindenkinek részt kell venni a hatékony megoldások megtalálásában, függetlenül attól, hogy mekkora szerepet tölt be az adott iparágban.

A második, egy olyan nyílt és közös adatbázis létrehozása, amelyben a résztvevők megoszthatják egymással ötleteiket, eredményeiket és tapasztalataikat. Már számos vállalat fejlesztett ki hatásos megoldásokat saját környezetkárosító tevékenységének minimalizálása érdekében, de ezeket az eredményeket szükséges lenne megosztani egymással. A sikerek és tapasztalatok megosztásával mindannyian részesülhetünk azok eredményeiben.

Az egyezmény aláírói szerint az éghajlatváltozás káros hatásai csökkenthetők, ha minden szereplő kiveszi a részét a megoldások keresésében. Bár a kezdeményezés a borágazati szereplők körében indult el, mégsem szorítkozik kizárólag rájuk, hiszen a megállapodás egyben egy cselekvési tervre való felhívás is minden iparágban tevékenykedő szereplő számára. A különböző iparágak együttműködhetnek egymással, hogy segítsenek megoldani egy közös, mindenkit érintő, tevékenységi körtől független globális problémát.

A kezdeményezés már kézzel fogható eredményekkel is szolgál. Ilyen például a vízfelhasználás racionalizálását előirányzó fejlesztés, ahol egy portugál pincészet számol be vízfogyasztásának 50 %-os csökkenéséről. Hulladékkezelési témában pedig már a működő Greencork nevű projekttel is megismerkedhetünk, amely a parafadugók újrahasznosításának megoldására kínál alternatívát.

rolhinhas-1.gifA csúcstalálkozót 2019 márciusában egy újabb konferencia fogja követni Solutions for the Wine Industry címmel, ami már kifejezetten az éghajlatváltozás borágazatra való specifikus hatásait fogja vizsgálni. Természetesen nem ez az egyetlen a témával foglalkozó konferencia, de a -szervezők véleménye szerint- ezek többsége csak a klimatikus változások fontosságára hívja fel a figyelmet, és csak kevés gyakorlati intézkedést javasol. A jövő évben megrendezésre kerülő találkozó célja azonban az, hogy rövid és hosszú távon már bevált megoldásokat nyújtson a borágazat szereplői számára az éghajlatváltozás káros hatásainak enyhítésére, a közös problémák közös megoldására.

Ha tetszett, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz

(sponsored by naviganet)

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr9014322125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása