Már megint azok a brit tudósok
2018. január 07. írta: Borgonzola

Már megint azok a brit tudósok

A Decanter magazin online verzióját böngészve találtam rá egy korábbi publikációra, amely a heti alkoholfogyasztás maximális mértékét boncolgatja - bővebben azt a problémát, hogy hány alkoholmentes napot szükséges tartanunk egy héten!?

86a5219c93eadb9ebce309bdd043f60c.pngA cikkről egyetemi éveim jutottak eszembe, mivel annak idején előfordulhattak olyan hetek, főleg vizsgaidőszak alatt, amikor bizony nem nagyon számolgattuk az alkoholmentes napokat. A szürke hétköznapokban azonban már erős túlzásnak tűnik a mindennapi alkoholfogyasztás és az azon való elmélkedés, hogy vajon melyik nap ne igyunk alkoholt. Ha ez mégis így történne, akkor kis túlzással gyaníthatóan most is valamelyik éjjel-nappali előtt szürcsölném lelkesen azt a bizonyos "kőműves actimelt".

A szerző szerint az Egyesült Királyság egészségügyi képviselői az alkoholfogyasztásra vonatkozó irányelveikben azt javasolják, legalább két alkoholmentes napot kell tartanunk egy héten annak érdekében, hogy az alkohol egészségkárosító hatásainak elkerüljük. Az író legfőbb kérdése az, hogy a két absztinens napot egymást követően vagy véletlenszerűen tartsuk-e a héten. Az ajánlás már önmagában is meglepő - hiszen milyen egészségügyi tanács az, ami a heti öt nap alkoholfogyasztást már elfogadhatónak tartja? Persze tarthatjuk magunkat ehhez az állásponthoz, de azt azonban már mindannyian tudjuk, hogy nem kell mindent elfogadnunk, amit javasolnak nekünk, hiszen ez is csak egy vélemény, mint például az is, hogy a föld lapos.

 A cikk jóval érdekesebb és informatívabb része az a hivatkozás, amely az országok által ajánlott napi maximális alkoholfogyasztási mennyiségét mutatja be. Így például Spanyolországban a férfiak számára ajánlott napi maximum 40 gramm alkohol/nap, nők részére 25 gramm/nap, míg Finnországban a férfiak számára ajánlott napi maximum 20 gramm alkohol/nap, nők részére 10 gramm/nap. (Viszonyításképpen 2 dl bor 8 V/V% mellett 12,87 gramm alkoholt tartalmaz.)

A kimutatásból megtudhatjuk, hogy nem minden ország rendelkezik kormányzati irányelvekkel a napi maximális mennyiségre vonatkozóan. Ezekben az államokban általában a nemzetközileg elismert Egészségügyi Világszervezet irányelveit követik, amelyek a teljesség igénye nélkül a következők: 1. a nők ne igyanak napi két italnál többet, 2. a férfiak ne igyanak napi három italnál többet, 3. négy italnál többet ne fogyasszunk.

A heti öt nap alkoholfogyasztás dilemmáját és az egyes országok által kiadott ajánlásokat elnézve örömmel nyugtáztam, hogy nagy átlagban alulteljesítem az ajánlásokat. A baráti borozgatások alkalmával pedig kétségkívül nem gondolok majd az alkoholtérfogat számításra vagy az alkohol lebontással foglalkozó widmark-hányadosra sem.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr6113557377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása