Lézerfénnyel a madarak elleni harcban
2018. május 29. írta: Borgonzola

Lézerfénnyel a madarak elleni harcban

autonomic-bird-deterrent-at-griffins-lair-slide4.jpgSokan gondolják úgy, hogy a szőlőt érő jégkár a legszámottevőbb, de valójában a jégkár okozta kiesés elenyésző a madárkárhoz viszonyítva. A jégkárt talán a tehetetlenség okán élik meg a gazdák nagyobb veszélynek, de a madarak okozta terméskiesés a jégkárral ellentétben minden évben jelen van a szőlőültetvényeken. Egyes területeken akár 10-40%-os terméskiesést is okozhatnak. A madárkárt folyamatosan elszenvedik a szőlősgazdák, annak ellenére, hogy különböző madárriasztó eszközöket vetnek be. A védekezés történhet hangágyúkkal, madárijesztőkkel, kürtökkel, védőhálóval vagy akár őrzéssel is, de ezek az elrettentések idővel hatástalanok lehetnek, amikor a madarak számára megszokottá válnak. A madarak okosabbak mint gondolnánk, és természetesen éhesek, amiért jóval merészebbek is a megszokottnál.

Évekig tartó kutatások eredményeként született meg egy olyan eszköz, amely a tapasztalatok alapján hatásosabb lehet a korábban alkalmazott védelmi eszközöknél. Egy olyan, lézerfényt kibocsátó eszköz, amely nagy pontosságú optikájával és eltérő fényfrekvenciák kombinációjával végzi munkáját, a madarak elriasztását, amely a szőlőültetvényeken is nagy hatásfokkal alkalmazható. Az eredmény egy rendkívül nagy hatékonyságú készülék, amely sikeres lehet a termést dézsmáló madarak visszaszorításában.

Ezzel a madárriasztó berendezéssel a madarak természetes viselkedésére próbálnak hatni. A területet pásztázó, a madarak felé közelítő lézersugár kiváltja a madarak túlélési ösztönét, mivel ebben természetes ellenségüket látják, ezért elmenekülnek. Ha a művelet hosszabb ideig, kiszámíthatatlan mintázatokon megy végbe, a madarak a területet nem tekintik biztonságosnak és nagy eséllyel a jövőben el is kerülik.

Fontos megjegyezni, hogy a lézersugarak nem ártanak a madaraknak és a védett területen található más élőlényeknek sem.  A madarak lézersugárral való visszaszorításának elvét valójában a természet ihlette, hiszen a madarak a közeledő lézersugarat fizikai objektumként érzékelik, ami kiváltja menekülési ösztönüket. Ezen kívül a készülék biztonságos, csendes, és ártalmatlan.

A technológia alkalmazásának egyik velejárója, hogy az ültetvényeken lévő összes madarat elriasztja, de nem minden madár jelenléte hátrányos, hiszen egyes fajok csökkentik a nem kívánt kártevők számát, így elüldözésük kedvezőtlen hatást is kiválthat a területen.

A jelenleg alkalmazott madárriasztó eszközök között gyakorlatilag egyetlen olyan eljárást sem találunk, amely véglegesen megoldaná a madarak által okozott összes problémát, így ez a feladat még megoldásra vár. Viszont az új technológiai megoldások alkalmazásával egyre közelebb kerülhetünk ennek az aprónak tűnő, de valójában nagy terméskiesést okozó problémának a végleges megoldásához is.

Videó a készülék működéséről:

Kép és videó forrása: birdcontrolgroup.com

Ha tetszett a bejegyzés, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr1514011304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása