Mozartot játszanak a szőlőültetvényen a jobb termés reményében
2018. szeptember 02. írta: Borgonzola

Mozartot játszanak a szőlőültetvényen a jobb termés reményében

A zene jótékony hatását próbálják kihasználni a borkészítés lépései során

winedigs_com-shutterstock_22134442-wine-glass-musical-notes-1024x768-edit41-400x300_1.jpgFurcsának hangzik, de egyes borászok szerint a zene által keltett hanghullámok segíthetnek a bor megfelelő fejlődésében. A National Geographic-ban olvasható cikk foglalkozik azzal a témával, hogy néhány borászatban zenét játszanak a hordókban fermentálódó boroknak. Ilyen például a chilei a Montes pincészet, ahol halk, megnyugtató zenét játszanak, mondván, hogy a lágy hanghullámoknak jobb hatása van a bor erjedésére, mint a csendnek vagy a hangos, erőteljes dallamoknak.

Első hallásra elég valószínűtlennek tűnik a zene borra gyakorolt jótékony hatása, de ezt a folyamatot más borászatok is tesztelik.

Egy piemonti pincészet a bor erjedése során zongorazenét játszik a pincében.  Az itt zajló, már tizenkét éves időszakot felölelő tesztelés során összegyűjtött adatok alapján kiderült, hogy a zene az élesztőket nagyobb aktivitásra ösztönzi, és ennek végeredményeként egy aromákban jóval gazdagabb bort kapunk. A legbiztosabbra annak a pincészetnek a tulajdonosa ment, aki közvetlenül a hordókba helyezte a hangszórókat, ezzel elősegítve a tökéletes erjesztési folyamatot.

Néhány borász a „zenei terápiát” még jóval a szüret előtt megkezdi - ilyen például az olasz „Il Paradiso di Frassina” borászat, ahol Mozartot játszanak kifejezetten a növényeknek a szőlőültetvény területén. A gazda szerint a szőlő növekedését nagymértékben befolyásolja a lejátszott zene, hiszen a növények fejlődésekor megfigyelhető a hang forrása felé való terjeszkedés.

Nyilvánvalóan a zene fermentációra vagy a növény növekedésére gyakorolt pozitív hatását még nem nevezhetjük egzakt tudománynak, mivel ennek eredményét nehéz pontosan meghatározni. Egyes vélemények szerint azonban ezen  folyamatok ily módon nem befolyásolhatóak, felgyorsításuk, manipulációjuk nem lehetséges, bármely hanghullámot vagy zenét is alkalmazunk a borkészítés lépései során.

Kép: bettyswinemusings.com

Ha tetszett, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr214217959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása