Filoxéra a tengerentúlon
2018. július 02. írta: Borgonzola

Filoxéra a tengerentúlon

1_-matchstick-picture-cropped-copy-660x477.jpgA filoxérafertőzés még napjainkban is az egyik legsúlyosabb biológiai biztonsági kockázata az ausztrál szőlőtermesztésnek, amely képes akár teljes szőlőültetvények kipusztítására is.

Az ausztrál borászokat támogató szervezet, a Wine Australia ismételten felhívta a helyi bortermelők figyelmét, hogy szőlőtelepítés esetén filoxéra-álló alanyokat használjanak, hiszen Ausztráliában jelenleg is 83 db filoxéra törzs lelhető fel, melyek közül 49 a szőlő gyökerére, 23 a levelekre, 11 törzs pedig mind a gyökérre, mind a levelekre komoly veszélyt jelent. A fertőzés maximum hat éven belül a növény pusztulásához vezet, de a terméshozamokra gyakorolt negatív ​​hatása sokkal hamarabb érezhető.

Az ausztrál borágazat nagymértékben ki van téve a filoxéra kockázatának, hiszen a kontinensen nyolc karantén-zónában van jelen a fertőzés, ugyanakkor a szigorú elkülönítési szabályoknak köszönhetően korlátozott mértékben terjednek tovább más ültetvényekre.strain_australia_19072017.jpg

Pirossal jelölve láthatóak a filoxérával fertőzött területek.

Mint közismert, a fertőzésre nincsen tökéletes gyógymód, az egyetlen megoldás lehet az ellenálló alannyal történő újratelepítés. Ennek ellenére egyedül Dél-Ausztráliában a szőlőterületek cca. 70-75 % -át ültetik mégis a filoxérának kevésbé ellenálló, saját gyökerű szőlővel, amely nagy veszélyt jelenthet a karanténokon kívüli egészséges szőlőkultúrára.

A fertőzés karanténokból való kitörésének megakadályozásának legjobb módja lehet a rezisztens alanyfajták használata, ami a fertőzésmentes ültetvények jövőbeli záloga is egyben. Igaz, az ültetvények rezisztens alanyokkal való telepítése jóval drágább, mint a saját gyökerű szőlő használata, ám ez a többlet kiadás megéri a befektetést, hiszen egy esetleges járvány esetén ez az intézkedés csökkentheti a termelőket érő negatív gazdasági hatásokat.

A kontinens elszigeteltségének és szigorú biológiai biztonsági gyakorlatának köszönhetően elkerülheti a gyökértetű által okozott hatalmas pusztítást, amelyet korábban a világ más bortermelő területein végzett, de a jelenleg is fennálló kockázatok alapján egyáltalán nem szabad figyelmen kívül hagyni. A megfelelő alanyfajta kiválasztása tehát fontos védelmi intézkedés lehet a hosszú távú szőlőtermesztés fenntarthatósága érdekében.

Ebből a célból a Wine Australia a „Grapevine Rootstock Selector alkalmazás bevezetésével próbál segítséget nyújtani a szőlősgazdáknak a megfelelő alany kiválasztásában.  A weboldal széles körű információkkal, kutatási eredményekkel látja el az érdeklődő gazdákat, és a termőterület sajátosságainak megadása után ajánlásokat tesz a megfelelő alany kiválasztására.

A termőterületek tulajdonosai érthető módon ragaszkodnak a kevésbé ellenálló, saját gyökeres, de, a fogyasztók által már jól ismert és kedvelt régi fajtákhoz, viszont a borágazatot segítő szervezetek által kiadott felhívásokat látva szükséges lesz a rezisztens fajták felé fordulniuk, még mielőtt egy hatalmas károkat okozó, megállíthatatlan járvány söpör végig a kontinensen.

Kép: vinehealth.com.au

Ha tetszett, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr1514089289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása