Robotok a szőlőben
2018. október 06. írta: Borgonzola

Robotok a szőlőben

A borászok számára a szüret pontos időpontjának meghatározása, vagy éppen a növények vízszükségletének megállapítása fontos tényező lehet a megfelelő minőségű bor elkészítéséhez. A szőlő fejlődése során begyűjthető adatok tehát alapjaiban határozhatják meg az elkészített bor minőségét. A növény fejlődését befolyásoló adatok összegyűjtésének és elemzésének azonban jelenleg számos nehezítő tényezője lehet. Elsősorban drága a képzett, megfelelő szaktudással rendelkező munkaerő, az adatgyűjtés időigényes és gyakran hiányos, mivel a mintavételi arányok általában alacsonyak. Ennek eredményeként a borászok többsége nem használ megfelelően részletes adatokat, amelyek segíthetnének a szőlőültetvények gazdaságosabb kezelésében.

Ezen a problémán próbálnak segíteni a VINESCOUT projektben dolgozó kutatók, akik egy hathatós adatgyűjtési és elemzési eszköz fejlesztésén dolgoznak.  A jelenleg tesztelés alatt álló robot a szőlészek és borászok számára nyújt lehetőséget arra, hogy ültetvényeiken rendszeresen és valós időben, teljes és megbízható információkhoz jussanak a szőlő növekedésével kapcsolatban.

vinescout_ii_02-1024x681_1.jpgA VINESCOUT projekt tehát a szőlőültetvényeken dolgozó automatizált robotok létrehozásán dolgozik, amelyek segíthetik a tulajdonosokat az ültetvényeik kulcsfontosságú paramétereinek mérésében és elemzésében.

A 2016-ban kezdődő projekt eredményeként idén mutatták be a projekt legújabb prototípusát. A felturbózott változat már lehetővé teszi a gyors és nagyszámú intenzív mintavételezést is, hiszen a felhasználó beavatkozása nélkül, több mint 3000 adat feldolgozására képes óránként. A robot a szőlőtőkék között araszolva méri többek között a szőlőlevelek hőmérsékletét, vizsgálja a növény fejlődési ütemét és vízszükségletét. Az adatok begyűjtése után a felhasználó javaslatokat kap az öntözést igénylő területekre, megmutatja az ültetvény legtermékenyebb pontjait, és meghatározza a szüret ideális időpontját is a feltérképezett területen.

robi.jpgAz eszköz folyamatos fejlesztés alatt áll, így idén nyáron már sikeresen tesztelték a robot éjjeli üzemmódját is egy portugál szőlőültetvényen, amely kísérelt során kiderült, hogy a robot - a kifinomult szenzorinak köszönhetően- napszaktól függetlenül, akár éjjel is azonos hatékonysággal képes dolgozni.

A VINESCOUT fejlesztői szerint a berendezés 2019-ben kerülhet kereskedelmi forgalomba, amely időpontig még néhány új funkció is helyet kaphat a szerkezetben, a még eredményesebb munkavégzés érdekében- olvasható a phys.org tudományos hírportálon.

 

Ha tetszett, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr9214285525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása