Norvégiában, Telemark megyében, egy Gvarv nevű kis falucskában találhatjuk azt az eladásra kínált szőlőültetvényt, ahol a tulajdonosok szerint a világ legészakibb rozébora készül.
Az ültetvényt egy fiatal pár hozta létre 2008-ban, abban a reményben, hogy az éghajlatváltozás lehetővé teszi majd az általuk termesztett szőlő és gyümölcs ideális termesztését ezen a szélességi körön is, ahol az éves napi átlaghőmérséklet 4,7 °C körül alakul. Igaz, ez a kis település talán a legmelegebb mikroklímával rendelkezik Norvégiában, hiszen a nyári hónapokban már 27-28 °C-ot is mértek ezen a csodálatos vidéken.
A pár kezdetben 400 szőlőtőke ültetésével kezdett bele az izgalmasnak ígérkező kalandba. A következő években azonban folyamatosan bővítették az ültetvényt és újabb 1300 tőke szőlőt telepítettek. Az évek során folyton kísérletezgettek, telepítettek, majd újratelepítettek, annak reményében, hogy megtalálják a helyi klímának megfelelő fajtákat.
A próbálkozások során jónéhány tőke szenvedett fagyhalált, némelyek pedig képtelenek voltak termőre fordulni a hideg időjárás miatt. A folyamatos munka azonban meghozta a gyümölcsét, hiszen két használható fajtát is találtak, amelyekből minőségi bort tudtak készíteni. Az egyik fajta a Hasanski Sladki (Baltica), amit Oroszországból szereztek be, a másik pedig a Németországból származó Solaris, amely fajta a magyar közönség számára is ismerős lehet a Balaton-felvidékről.
A jelenlegi tulajdonos, Joar Sættem reménykedik abban, hogy megtalálja azt a vevőt, aki folytatni akarja álma megvalósulását, és megpróbál létrehozni egy gazdaságos, jól működő borászatot ezen a szélsőséges időjárással megáldott vidéken - olvasható a thelocal hírportálon.
Kép forrása: www.lerkekasa.no
Ha tetszett, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!