Miénk lehet a világ legészakibb szőlőültetvénye
2018. augusztus 29. írta: Borgonzola

Miénk lehet a világ legészakibb szőlőültetvénye

hi410366732.jpgNorvégiában, Telemark megyében, egy Gvarv nevű kis falucskában találhatjuk azt az eladásra kínált szőlőültetvényt, ahol a tulajdonosok szerint a világ legészakibb rozébora készül.

Az ültetvényt egy fiatal pár hozta létre 2008-ban, abban a reményben, hogy az éghajlatváltozás lehetővé teszi majd az általuk termesztett szőlő és gyümölcs ideális termesztését ezen a szélességi körön is, ahol az éves napi átlaghőmérséklet 4,7 °C körül alakul. Igaz, ez a kis település talán a legmelegebb mikroklímával rendelkezik Norvégiában, hiszen a nyári hónapokban már 27-28 °C-ot is mértek ezen a csodálatos vidéken.

A pár kezdetben 400 szőlőtőke ültetésével kezdett bele az izgalmasnak ígérkező kalandba. A következő években azonban folyamatosan bővítették az ültetvényt és újabb 1300 tőke szőlőt telepítettek. Az évek során folyton kísérletezgettek, telepítettek, majd újratelepítettek, annak reményében, hogy megtalálják a helyi klímának megfelelő fajtákat.  

A próbálkozások során jónéhány tőke szenvedett fagyhalált, némelyek pedig képtelenek voltak termőre fordulni a hideg időjárás miatt. A folyamatos munka azonban meghozta a gyümölcsét, hiszen két használható fajtát is találtak, amelyekből minőségi bort tudtak készíteni. Az egyik fajta a Hasanski Sladki (Baltica), amit Oroszországból szereztek be, a másik pedig a Németországból származó Solaris, amely fajta a magyar közönség számára is ismerős lehet a Balaton-felvidékről.

A jelenlegi tulajdonos, Joar Sættem reménykedik abban, hogy megtalálja azt a vevőt, aki folytatni akarja álma megvalósulását, és megpróbál létrehozni egy gazdaságos, jól működő borászatot ezen a szélsőséges időjárással megáldott vidéken - olvasható a thelocal hírportálon.

Kép forrása: www.lerkekasa.no

Ha tetszett, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr1614210659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása