A Bordeaux-ban novemberben megrendezett Vinitech-Sifel szakmai kiállítás egyik legnagyobb látványossága volt az ott először bemutatott, merőben új elgondoláson alapuló Galile-Oak névre hallgató 15 hektoliteres gömb alakú, forgatható tölgyfahordó.
A prototípus gyártója a 180 éves múlttal rendelkező Seguin-Moreau nevű hordókészítő cég, amely három termelési helyszínen, Burgundiában, Cognac-ban és a Napa-völgyben 75 ezer darav hordót készít évente. A cég már a kezdetektől a hagyományos kézművesség tökéletességét ötvözi a legkorszerűbb tudományos újításokkal és fejlesztésekkel.
Az üzemekben dolgozó kádárok a hagyományos feladatokat a mai napig kézzel végzik, de bizonyos folyamatokat már automatizáltak a hatékonyabb és gyorsabb gyártás érdekében. A kutatás-fejlesztés fontos szerepet játszik a cég életében, hiszen az elmúlt években már több egyetemmel is kötöttek megállapodást a folyamatos fejlesztések fenntartása érdekében. Emellett egy saját kutatólaboratóriumot is működtetnek, ahol a különböző vizsgálatok gyors elvégzésére nyílik lehetőség.
A gyártó szerint ez az innovatív termék számos borkészítési eljáráshoz nyújthat hathatós segítséget mind fehér- és vörösborok esetében. Fehérborok készítésénél a forgató rendszer segítségével könnyedén felkeverhető a hordó aljára süllyedő elhalt élesztőkultúra, amelynek eredményeként -a battonage eljáráshoz hasonlóan- teltséget, krémességet kölcsönözhetünk borunknak. Vörösborok esetében pedig a gyümölcsös jegyek, az erőteljesebb aromák és színintenzitás megőrzésének érdekében alkalmazott héjon erjesztési eljárást egyszerűsítheti. A tartály oldalain a fermentáció megfigyelésére szolgáló nagyméretű kinyitható átlátszó nyílások találhatóak, melyeket kinyitva könnyedén lefejthető az erjedésben lévő matéria.
A tartályt első körben még csak fehérbor készítése során tesztelték, de a gyártó szerint ez a forradalmian új termék a borkészítés minden fázisában megállja a helyét. Ennek megfelelően az ára is felsőkategóriás, hiszen ezért az újdonságért 50 ezer eurót kell fizetnünk.
fotó:sudouest.fr
Ha tetszett, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is.