Okostelefon alkalmazásokkal segítik a szőlősgazdák munkáját
2018. június 14. írta: Borgonzola

Okostelefon alkalmazásokkal segítik a szőlősgazdák munkáját

ma3.jpegMár számtalan olyan eszköz áll rendelkezésre a szőlősgazdák részére, amelyek hatékony segítséget nyújtanak a megfelelő szőlőminőség ellenőrzésében. A közelmúltban megjelent innovatív okostelefon-alkalmazás több szőlőbetegség és egyéb rendellenesség felmérésében biztosíthat hathatós segítséget.

Az alkalmazást már használók visszajelzésének hatására a szoftverbe egyrészt pontosabb GPS helymeghatározó került, amely segítségével a fertőzött területek pontosan beazonosíthatóak. Másrészt a szőlőt károsító napégés mértékét meghatározó opció is helyet kapott.

A szoftver célja tehát, hogy a szőlőtermesztők teljes mértékben tisztában legyenek az ültetvényen található gyümölcs minőségével, a fertőzöttség területen belüli pontos elhelyezkedésével és a fertőzés mértékével.  A termés eladásakor a vevők szállítmányonként meghatározhatják a betegségek és kártevők által okozott kár küszöbértékét, ami így gyorsan és pontosan kimutatható. Az alkalmazás használatával tehát kikerülhető a szemrevételezésen alapuló minőségi értékelés, és az ebből fakadó viták is.

A kidolgozott koncepciót eddig sikeresnek tekintik, viszont a fejlesztők nem állnak meg ezen a ponton, mivel folyamatosan bővíteni szeretnék az alkalmazás felhasználási lehetőségeit - újabb betegségek, és a rovarok által okozott károk felmérésének lehetőségével kívánják fejleszteni azt.

Az alábbi képen az applikáció által megjelenített lisztharmat-fertőzés fokozatai láthatóak.

nevtelen.jpg

Mobile apps: PMapp, Grape Assess

Ha tetszett, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz

 

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr5314048676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása