„Macskapisi” a pohárban avagy az animális jegyek természetes jelenléte
2018. január 05. írta: Borgonzola

„Macskapisi” a pohárban avagy az animális jegyek természetes jelenléte

 

Már a kezdő borkedvelők is tisztában lehetnek a borban megtalálható széleskörű aromajegyek sokaságával. Egy-egy megkóstolt tétel után szívesen beszélnek a gyümölcsös, fűszeres vagy éppen növényi jegyekről, a szeder, a meggy, a cseresznye üde, intenzív zamatáról, a csokoládé, a kakaó átható illatáról, vagy a manapság oly divatos minerális aromák karakteres ízéről.  Igazi kaland ez, amelyben öröm osztozni egy érdeklődő utitárssal, aki hasonló érdeklődéssel veti bele magát a szeretett nedű felfedezésébe.

Az általános gyümölcsös íz és illatjegy felismerése azonban nem kifejezetten nehéz feladat, a pontos aromák meghatározása azonban már jóval nagyobb kihívásnak ígérkezik. A közkedvelt zamatok mellett viszont találkozhatunk kevésbé népszerű aromajegyekkel is. Ezekre általában nem hívják fel az átlag borkedvelők figyelmét, nem tűntetik fel a palackok címkéjén, hiszen a hétköznapi fogyasztók részére akár riasztóak is lehetnek. A jelenlétük viszont természetes egyes fajtáknál, de azonosításuk mégis kissé meglepően hathat egy a borkultúrával ismerkedő fogyasztó számára.

Ilyen karakterek lehetnek az animális (állati szagokra emlékeztető) aromák: a bőr és istálló, a lóverejték, a nedves gyapjú vagy akár a macskapisi szaga.

A szakirodalmat böngészve kiderül, hogy az animális jegyek –néhány bor fajtajellegén kívül pl. : Sauvignon Blanc - a bor érlelése során jelennek meg és általában a magasabb minőségű borok sajátosságai, amelyek némi előkelőséggel is felruházhatják őket. Ezeket a jegyeket általában a Brettanomyces (Brett) nevű élesztőfaj hatására keletkező vegyületek okozzák, melyek egy bizonyos szint felett a bor minőségének és értékének jelentős csökkenését eredményezhetik. A Brett elszaporodásánál tehát borhibáról beszélhetünk, kis mértékben viszont a bor komplexitását elősegítő értékről.

Ezek szerint ezek az aromajegyek természetesek, sőt kismértékű jelenlétük fokozhatják is a bor minőségét. De ki szeretne macskapisi illatú bort fogyasztani? Létezhet olyan bizarr borkedvelő, aki kifejezetten ezen aromákat keresi és kedveli borozgatásai során? Természetesen ez is elképzelhető, de valójában nem erről van szó. Az animális jegyek csak kiegészítik a jelenlévő aromák széles skáláját és kiemelkedő minőségű tételek esetén nem okoznak negatív benyomást a kóstolás során.

Ergo ne ijedjünk meg, ha szokatlan aromákkal találkozunk boros kalandjaink során, sőt érdekes felfedezésnek ígérkezik ezek pontos azonosítása is. Keressük és ismerjük fel őket, hisz a borkóstolás a tapasztalatszerzésről szól, de ne feledjük, hogy saját ízlésünket ne akarjuk mindenáron megváltoztatni. Nyugodtan szabaduljunk meg a megízlelt nedűtől, ha silány minőségűnek találjuk, és jöhet a következő palack!

Izgalmas felfedezést!

 

A kép forrása: http://www.digitaljournal.com/article/272496

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr9313552633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása