Sörimádó vagy?
2018. január 27. írta: Borgonzola

Sörimádó vagy?

Mutatom milyen borokat muszáj megkóstolnod!

sor_bor_koccintaspg2.jpgAz alkoholfogyasztási statisztikákat böngészve kiderül, hogy hazánkban kicsivel több mint hatmillió hektoliter, azaz 1,2 milliárd korsó sört fogyasztunk el évente. Ezzel szemben borból 2,4 millió hektoliter az átlagos évi fogyasztásunk. Könnyen látható, hogy inkább nevezhetnénk magunkat sörös nemzetnek, mint borosnak. Ilyen mennyiségű sör elfogyasztása esetén feltételezhetjük, hogy sokaknak lehetnek kedvenc sörtípusai, amelyekhez bizonyos tulajdonságai miatt ragaszkodnak.

A sörtípusok jellegzetes jegyeit megvizsgálva azonban észrevehetünk közös jellemzőket a sörök és borok között is. Értelemszerűen nem arról van szó, hogy teljesen azonos ízvilággal és élménnyel találkozunk, hiszen két eltérő alapanyagból és technológiával készülő italról beszélünk, de néhány sajátosságban találhatunk párhuzamot. Nézzünk tehát néhány hazánkban népszerű sörtípust és jellemzőiben hozzá közel álló borfajtát:

IPA - Sauvignon Blanc

Az IPA kóstolásakor máris beugranak a Sauvignon Blanc jellemző illatjegyei: a frissen nyírt fű illata, enyhe gyógynövényes beütéssel és citrus jegyekkel. Élénk, erőteljes, kirobbanó illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató ital, akárcsak a hazánkban az utóbbi években közkedvelté vált IPA.   

Pilsner - Szürkebarát

A Pilsner az egyik legkeresettebb sörtípus a világon, bőséges komlótartalomnak köszönheti fűszeres és édeskés jellegét. Aromáiban leginkább a szürkebarát bizonyos stílusaiban találhatunk hasonlóságot, hiszen ennek a fajtának bora rendkívül gazdag ízekben, üde és finom savakkal rendelkezik. Meglehetősen könnyű és jó ivású, akár a Pilsner.

Búzasör - Chardonnay

A német típusú búzasör meglehetősen összetett, beltartalmában rendkívül gazdag, miközben még mindig lágy és frissítő. Ez a típus nem tartalmaz a belga búzasörökre jellemző fűszereket, így még könnyebbnek, frissebbnek érezzük a kortyot. A Chardonnay-val is hasonló a helyzet, hiszen bora ugyan erőteljes karakterű és sokrétű, de remek savérzetű, zamata telt és üde, így nem véletlen, hogy a klasszikus pezsgő, a Champagne egyik legfontosabb alapanyaga.

Lager -  Chianti

A Lager sörök jellemzően közepesen testesek, kissé nehezek, enyhén kesernyés ízvilágúak, de mégis frissek, vibráló karaktert mutatnak. Ismertetőjegyei erősen hasonlítanak az olasz Chianti-ra, aminek zamatos fanyarsága, keserű gyógynövényes aromája igazán férfias élményt nyújt.

Stout - Cabernet Sauvignon

A Stout (pl. Guinness) sötét színű, testes, már megjelenésében is tiszteletet parancsoló sörtípus. Ebben is több fajtával találkozhatunk; az Imperial Stout a magas alkoholfokával, pörkölt kávé és keserű csokoládé aromájával vegyítve meglepően emlékeztet a Cabernet Sauvignon fajta tulajdonságaira. Mindkettő figyelemre méltó, komoly, telt ízű, gazdag extrakttartalommal rendelkező ital.

A két merőben különböző ital sajátosságainak összehasonlítása kétségkívül nem egyszerű feladat, de egy kis nyitottsággal és fantáziával játszva megtalálhatjuk az italtípusok meghatározó ismertetőjegyei közötti kapcsolatot, és talán rálelhetünk a számunkra oly kedves söritalunk párjára a borok világában is.

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr5213607861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása