Már régóta tudjuk, hogy nem elég kiváló minőségű bort készíteni, azt értékesíteni is tudni kell, ehhez pedig nagy segítséget nyújthatnak a termékhez kapcsolható izgalmas történetek, vagy akár ikonikus személyek. Ilyen plusz adalék lehet az űrutazással kapcsolatos misztérium is, amely sokak kíváncsiságát felkeltheti.
Kiváló példának tekinthetjük a Moonwalker 2015 Cabernet Sauvignon-t, amely valóban igazi kuriózumnak mondható, hiszen a bor címkéjén a jelenleg élő, öt amerikai, holdon járt űrhajósból háromnak az aláírása is látható. Ez a különlegesség a Napa-völgyi Holman Pincészet és a kansasi Cosmosphere űrmúzeum közötti együttműködés eredménye.
A Moonwalker öt különböző palackméretben kapható: 0,75 l, 1,5 l, 3 l, 6 l és 9 l. Az űrutazás igazi megszállottjai megvásárolhatják a holdra szállók személyes dedikálásával ellátott palackjait is, a 0,75 l-es és a 1,5 l –es palackok kézzel aláírt verzióban is elérhetőek. A többi palackon az űrutazó trió gravírozott aláírása található.
A címkén látható dedikálások a következő három asztronautától származnak: Alan Bean, Charles Duke és Harrison Schmitt, akik mindannyian az Apolló program résztvevői voltak.
A borok megvásárlása nagy tételben nem lehetséges, hiszen a vásárlók csak korlátozott darabszámot vehetnek: maximum 3 palack vásárolható a 0,75 l kiszerelésből és 1 palack a 1,5 l-esből, a kézzel aláírt verzióból kizárólag egyetlen egy darab vásárolható fejenként. A palackok árai sem mindennapiak: egy kézzel dedikált 0,75 l-es palack boldog tulajdonosai 320,- $ kifizetésével lehetünk.
Az űrutazás rejtélyével operáló bormarketinggel már korábban is találkozhattunk a piacon. Ian Hutcheon, egy Chile-ben dolgozó borász 2012-ben hozta létre a Meteorito-nak keresztelt borát, amely elkészítéséhez egy 4,5 milliárd éves, a naprendszer születése során képződött meteoritot is felhasznált. A meteorit a Mars és a Jupiter között található aszteroida övből származik, amely a chilei borászatban a fahordós erjesztés során érintkezik a borral. A borász szerint a bor és a meteoritban található ősi elemek vegyítése egy élénkebb, lendületesebb ízvilágot kölcsönöz a bornak.
Mit gondolsz, te megkóstolnád?
Ezt olvastad már?