Napi egy pohár bor a hosszú élet titka?
2018. március 07. írta: Borgonzola

Napi egy pohár bor a hosszú élet titka?

oldman2.jpg

A "90+ Study" nevű kutatás 2003-ban indult a Kaliforniai Egyetem Neurológiai Rendellenességekkel Foglalkozó Intézetében (UCI MIND), még napjainkban is tart, célja a különböző időskori életmódbeli eltérések vizsgálata olyan céllal, hogy meghatározhassa, ezek miként befolyásolják a hosszú élettartamot. A kutatás az Egyesült Államok leggyorsabban növekvő korcsoportját, a 90+ éves korosztály tagjait tanulmányozza, több mint 1600 önkéntes részvételével.

A tanulmány többek között a következő kérdésekre keresi a választ: Mi az oka annak, hogy egyes emberek megélik a 90+ éves kort?  Milyen élelmiszerek, tevékenységek vagy életstílusok társulnak a hosszabb élettel? Hogyan változik a memóriavesztés és a fogyatékosság az időskori években?

A hosszú évek óta folyó kutatások eredményeként több pozitív kapcsolatot mutattak ki a borfogyasztás és a hosszú életkor között. A „resveratrol” nevű borban is megtalálható anyag és annak potenciális öregedésgátló tulajdonságait már számos tanulmány vizsgálta, melyek rámutattak annak lehetőségére, hogy minimális alkoholfogyasztás segíthet az időskori szellemi hanyatlás leküzdésében. Most ez a hosszú távú tanulmány is megerősíti ezt az elképzelést: a mértéktartó borfogyasztás segíthet hosszabb ideig élni. 

Februárban végén Dr. Claudia H. Kawas, a kutatási vezetője az Amerikai Tudományos Szövetség (AAAS) éves konferenciáján, Austinban is előadta kutatási eredményeit, melynek lényege, hogy a borfogyasztás és a hosszú élettartam között közeli kapcsolat figyelhető meg. Kawas szerint napi két pohár bor vagy sör elfogyasztása 18% -kal csökkentheti az idő előtti halálozás kockázatát. Természetesen az ehhez kapcsolódó rendszeres testmozgás, a szociális és kognitív elkötelezettség is segít a hosszabb életkor elérésében.

A kutatás eredményei nagyon érzékeny témát érintenek, hiszen a túlzott alkoholfogyasztás testi és lelki deformációkat is okozhatnak a fogyasztókban, ezért fontos hangsúlyozni a felelősségteljes alkoholfogyasztás fontosságát és a tanulmány még befejezetlen voltát is, aminek eredményei idővel még változhatnak!  

A kutatás részletei és eredményei ITT és ITT olvashatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr6913723622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása