Miért (ne) éppen Alaszka?
2018. március 22. írta: Borgonzola

Miért (ne) éppen Alaszka?

Borkészítés és szőlőtermesztés az Északi-sarkkör szomszédságában

Borkészítés

Legtöbbünknek Alaszkával kapcsolatban elsőként bizonyára nem a borkészítés jut eszébe, ám itt is, mint ahogy az Egyesült Államok minden államában, van bejegyzett pincészet. Az Alaszkában jellemző 1-4 °C átlaghőmérséklet nem igazán kedvez a borkészítésnek, de a tájegységnek óriási kiterjedéséből adódóan vannak olyan területei, amelyek jobban hasonlítanak a délebben található óceáni éghajlatra. Ezeken a helyeken nyáron a legmagasabb hőmérséklet meghaladja a 20 °C-ot. Ebből adódóan ebben a térségben is meghonosodott a borkészítés - igaz, nem borszőlőből, hanem az ott honos egyéb bogyós gyümölcsökből.

Jelenleg 8 engedélyezett pincészet működik ebben az államban, ahol a borok jellemzően mézből és helyi alaszkai gyümölcsökből készülnek úgy mint málna, áfonya, eper, egres és rebarbara. Ezekhez rendszerint importált szőlőkoncentrátumot adagolnak. Az alaszkai borok tipikus mintapéldányaira bukkanhatunk például a Bear Creek pincészet kínálatában, ahol megtalálhatjuk a helyi gyümölcsökből, eperből és rebarbarából készült italt is.

bearcreek.jpg

 Kép: www.bearcreekwinery.com, Eperből és rebarbarából készült bor címkéje. 

Helyi specialitás a Salmonberry-ből /Teltvirágú díszszeder/ készült bor, ami tavasszal az első termő bogyósgyümölcs az északi féltekén. Ez a szederfajta hasonló formájú és méretű mint egy málna, vagy a hazánkban is elterjedt szeder, ám kevésbé savas, a színe pedig rózsaszínes-narancsos árnyalatú. Nevét olyan őslakosoktól kapta, akik rendszeresen füstölt lazachoz /salmon/ fogyasztották ezt a gyümölcsöt.  A salmonberry –ből készült bort a Napa-völgyből származó gyümölcsös Chardonnay alternatívájaként is emlegetik ezen a vidéken.

Szőlőtermesztés

Alaszkában borszőlőtermesztéssel nem találkozhatunk, ami nem meglepő az időjárási viszonyok ismeretében, de rendkívüli módon már több termelő is a forró éghajlatú kaliforniai borvidékről tervezi hűvösebb klímán található területek vásárlását, ahol elkezdené a szőlőtermesztést. Néhány gazdálkodó komolyan fontolgatja, hogy Kanadába vagy Alaszkába költözik, olyan enyhébb klímával rendelkező területre, mint például Anchorage város környéke. Véleményük szerint az óceán mentén található keskeny földsáv elfogadható éghajlatot biztosíthat a szőlőtermesztés számára. Az éghajlati változások miatti ültetvény-áthelyezéssel a talaj "terroir" –ját, jellegét értelemszerűen nem tudják átköltözetni, így ha egy adott terület a borszőlő termesztéséhez megfelelő klímát is kínál, az prémium borok előállítására feltételezhetően nem lesz alkalmas.

Helyi borszőlőből tehát egyelőre nem készítenek bort Alaszkában, de telepítési próbálkozásokkal már korábban is találkozhattunk. Elsőként az Anchorage-ban élő Mike Mosesian, kávézó- és ajándékbolt- tulajdonos kísérletezett borszőlő telepítéssel. Mosesian úr eddig jórészt paradicsomot termelt, de elkezdett borszőlő termesztéssel is foglalkozni, - azzal a céllal, hogy Alaszkát is feljegyezhessék azon államok listájára, amelyekben helyben termesztett szőlőből készült borokat kóstolhatunk. Reméli, hogy Alaszkában a jövőben nem import borkoncentrátumokból, hanem helyi szőlőből készült borokkal találkozhatunk. Nemes és bátor próbálkozás, amihez sok sikert kívánunk!

Az alábbi videóban látható Mike Mosesian kísérleti szőlőültetvénye:

Ha tetszett a bejegyzés olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr1213768668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2018.03.23. 11:35:41

Ez érdekes, mert nyáron az állam belső területei jóval melegebbek, mint a partvidék.

BéLóg 2018.03.23. 12:42:30

Mindig is mondtam, hogy bort akát szőlőből is lehet csinálni!
süti beállítások módosítása