A borban megtalálható antioxidánsokról már régóta tudjuk, hogy segítenek egészségünk megőrzésében. Egy friss spanyol kutatásból azonban most az is kiderült, hogy a borfogyasztás csökkentheti a fogszuvasodás és az ínygyulladás esélyét - olvashatjuk a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban.
A kutatók szerint a vörösborban lévő antioxidánsok meggátolják azon baktériumok elszaporodását, amelyek az ínyen és a fogakon megtalálható dentális plakk kialakulásáért felelősek. A kísérletek során kiderült az is, hogy még hatásosabb eredmény érhető el, ha ezeket az antioxidánsokat egy újonnan definiált baktériumtörzzsel, az ún. Streptococcus dentisani-val kombinálják, amely megakadályozza a dentális plakk növekedését a fogakon.
A tudósok emberi sejtekből tenyésztett ínyszöveteket használtak a vizsgálatokhoz, amelyek során különböző antioxidánsokat teszteltek eltérő kombinációkban. A borban található antioxidánsok igen hatásosnak bizonyultak az ínyszövethez tapadó baktériumok növekedésének megakadályozásában. A kutatók szerint a vizsgált antioxidánsok antiszeptikus hatásával kapcsolatos eredmények a jövőben felhasználhatóak lehetnek a különböző száj- és fogápolási termékek - például a szájöblítők, fogkrémek és rágógumik - fejlesztésében is.
Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a borfogyasztás során szánk pH-értéke megváltozik a borban található savtartalom miatt. A fogzománc savas környezetben erózióra hajlamos és a fog rendkívül érzékennyé válhat. Ha a fogzománc külső felszínén elindul az erózió, akkor a fogak belső része ki van téve a külső környezeti hatásoknak. Ez a terület jóval érzékenyebb a külső kemény zománcnál. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a borfogyasztók nagyobb eséllyel lehetnek hajlamosak a fogászati problémákra, csupán arról van szó, hogy néhány óvintézkedést szükséges szem előtt tartaniuk.
Borozgatásaink során kiemelten javasolt a vízfogyasztás, mivel a víz segíti a száj normál pH-értékének helyreállítását. A vízzel való öblögetés elősegíti a nyáltermelésünket is, ami kulcsfontosságú a káros baktériumok elleni küzdelemben és az ideális pH-érték fenntartásában is.
Ha tetszett a bejegyzés olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, és csatlakozz a Facebook oldalunkat!