Akár mobiltelefonnal is mérhetjük borunk kéntartalmát
2018. szeptember 01. írta: Borgonzola

Akár mobiltelefonnal is mérhetjük borunk kéntartalmát

screen-shot-2017-10-13-at-21_11_04.png

A mobiltelefon technológia rohamos ütemű fejlődésével az okostelefonjaink olyan kifinomulttá váltak, hogy mára már jóval többet jelentenek puszta kommunikációs eszköznél. Ezt a megállíthatatlannak tűnő technikai fejlődést próbálják kiaknázni az ausztrál Wagga Mezőgazdasági Intézet kutatói is, akik egy 205.000 dolláros kutatásra fordítható tőkeinjekció segítségével szeretnék megkönnyíteni az Ausztráliában található 2500 borászat munkáját.

Az ElecTrobe névre keresztelt projekt célja, hogy az okostelefonokat olyan hordozható borvizsgáló készülékekké alakítsa át, amelyek érzékelhetik a kén-dioxid szintjét a borban. Noha a különböző kémiai mérések elvégzésére már számtalan módszer áll rendelkezésre, a jelenleg fejlesztés alatt álló eszköz segítségével helyhez kötöttség nélkül, gyorsabban, olcsóbban és pontosabban lehet majd elvégezni a vizsgálatokat, mint a jelenleg rendelkezésre álló módszerekkel- állítja az eszköz feltalálója.

Az ElecTrobe ötletének atyja, Conor Hogan professzor és csapata a mobiltelefonok beépített hangfunkcióit alkalmazza olyan kémiai mérések elvégzésére, melyeket jelenleg jórészt laboratóriumban szükséges elvégezni. A folyamat hasonlóan működik, mint egy vércukorszint-ellenőrző készüléknél. A mérés elvégzéséhez egy vezetékeket csatlakoztatnak a telefon audio kimenetébe, amihez egy eldobható elektrokémiai tesztcsíkot rögzítenek. A testcsík érzékeli a kén-dioxid mennyiségét a borban, amely érték azonnal megjelenik a telefon kijelzőjén.

A kutatók szerint ez a technológia képes forradalmasítani a borkészítéshez kapcsolódó analitikai vizsgálatokat, ezzel is segítve a borkészítés minőségi optimalizálását- írja a The Rural ausztrál folyóirat.

Kép forrása: phoneinf.com

Ha tetszett, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr414215319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása