Szinte napi rendszerességgel találkozom olyan véleményekkel, hogy a borfajták jellemzőiben kevésbé jártas borkedvelők nehezen tudják eldönteni, milyen fajtát is válasszanak. Szerintem nem is kell szakértőnek lennie egy hétköznapi borfogyasztónak. Egy dolgot azonban érdemes megtalálni, mégpedig azt, hogy milyen típusú, stílusú bor felel meg ízlésünknek. A feladat nem feltétlenül egyszerű, de az első lépésekhez próbál kis segítséget nyújtani az alábbi gyümölcs-bor párosítás.
A borok aromavilága rendkívül széleskörű, így természetesen nem kizárólag egy gyümölcs uralja az adott fajta illat és íz világát, de izgalmas kaland felfedezni és rábukkanni a borban rejtőző aromákra. A bor jellegét, zamatát nagyban befolyásolják többek között a termőhely, az évjárat időjárási viszonyai, a borkészítési technológia, így két teljesen azonos aromavilágú bort még egy konkrét fajtából származóból sem fogunk találni. Az alapvető jegyek azonban az esetek legnagyobb részében felismerhetőek. Nem kell elkeserednünk, ha kezdetben nem boldogulunk az aromák azonosításával, ez még a legnagyobbaknak sem mindig egyszerű feladat.
A Pinot Noir (ejtsd: pino noár) fajta már a nevében is érdekes, a francia "fenyő" és "fekete" szavakból áll össze, mivel sötét színű fürtjei a fenyőfa tobozára emlékeztető alakúak. Ez lesz a kedvenced, ha szereted a cseresznye és a piros bogyós gyümölcsök zamatát. Igazán könnyed, könnyen iható fajta. Nem kell azon aggódnod, hogyan zárd vissza a palackot másnapra, még aznap el fog fogyni!
A sárga alma határozottan az egyik legismertebb fehérbor fajtához, a Chardonnay-hoz is köthető. Megjelenhetnek még a körte, a citrusos, déligyümölcsös jegyek, attól függően, hogy hol termesztették a gyümölcsöt. Melegebb klímán, illetve fahordós érlelést használva aranysárga, testes, vajas, krémes bort kapunk a poharunkba. Almarajongóknak kötelező!
A Bordeaux-i vörösbor a feketebogyók kavalkádja, szeder és áfonya egy kis csokival, vaníliával. Nem véletlen, hogy a világon az egyik legfelkapottabb házasítás. Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és egy csipetnyi petit verdot. Verhetetlen kombináció, erre könnyen rá lehet kattanni.
A franciaországi Champagne borvidék volt az első a világon, amely pezsgőt állított elő, a Champagne tehát a franciaországi borvidék és az ital neve is egyben. A borok királynőjének illatában jellemzően a körte és virágos jegyek dominálnak. Ha szereted a pezsgőt, és még nem kóstoltál Champagne-t, akkor érdemes kipróbálnod, az első korty után azonnal ráérzel a különbségre.
A Szürkebarát szintén Franciaországból származik, ő is a pinot család tagja. Nem nevezhetjük újkeletűnek, hiszen a fajtát már a középkorban is ismerték és előszeretettel fogyasztották. Bizonyos stílusban készített borát csonthéjas gyümölcsök, barack, alma, gyógynövények, fűszerek jellemzik. A Badacsonyi borvidék közismert fajtája, de nem fogunk csalódni, ha a Balaton-felvidékről vagy a Mátrából származót kóstolunk.
A Rozét sem hagyhatjuk ki a sorból, töretlen népszerűsége miatt sem. Benne piros bogyós gyümölcsöket, de leggyakrabban epret és málnát ízlelhetünk. A borkészítési eljárás során törekednek az ital frissességének és gyümölcsösségének megőrzésére, ami ennél a típusnál lényeges szempont, ezért is szeretjük annyira. Rozétermelést tekintve a világ egyik legfontosabb borvidéke Provence. Talán itt veszik a legkomolyabban ezt a műfajt, hiszen itt még a lehetséges színárnyalatokat is hivatalosan meghatározták: sárgadinnye, őszibarack, piros ribizli, grapefruit, mangó, mandarin. Ha véletlenül egy provence-i rozé akadna a kezünkbe, azonnal vessük rá magunkat.