A borfogyasztók négy típusa
2018. április 12. írta: Borgonzola

A borfogyasztók négy típusa

Te melyikbe tartozol?

800px-autopx-scale-to-width-down.jpg

Bor- és ételpárosító javaslatokkal már mindnyájan találkozhattunk egy-egy étterem étlapján, borkóstolón vagy akár a neten ételreceptek böngészése közben. Ilyen mindenki által ismert általános ajánlás például: a vörös húsokhoz vörösbor illik, a halakhoz pedig fehérbor passzol. Szerencsére ezeknél az általánosan vett tanácsokon kívül már gyakorta találkozhatunk jóval kifinomultabbakkal is, amelyek már konkrét borfajtákat párosítanak konkrét ételekhez.

A hagyományos bor-és ételpárosításokon túl viszont létezik egy másik útmutató, amely segítséget nyújthat az ízlésünknek megfelelő bor kiválasztásában. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy melyik borfogyasztói típushoz tartozunk.  

A Michigan Állami Egyetem által végzett kutatás szerint a hagyományos párosítások mellett figyelembe kell venni a fogyasztók egyéni preferenciáit is, azaz nem léteznek mindenki számára elfogadott étel és ital párosítások. Hiszen akad számos olyan fogyasztó is, akik történetesen nem kedvelik a vörösbort, így a vörös húsételekhez is saját ízlésüknek megfelelően fehérbort fognak választani. Az ételhez való italajánlást ennek értelmében nem szabad valaki más elképzelésére bízni, nem lehet egy általánosan elfogadott trendhez igazodva meghozni a döntést. Nem az ételhez igazodva, hanem a fogyasztó ízléséhez idomulva szükséges bort ajánlani.

A tanulmányban napvilágot látott elmélet szerint –amely kidolgozásában tevékenyen részt vett Tim Hanni Master of Wine is - a borfogyasztóknak összesen négy típusa létezik, amely típusoknak megfelelően szükséges bort ajánlani az ételekhez:

1. Édes

Ebbe a kategóriába sorolható a legtöbb hölgy fogyasztó. Az ilyen típusú emberek kedvelik a könnyű, finom, édes és gyümölcsös borokat. Kerülik a magas alkoholtartalmú és erőteljes aromákkal rendelkező italokat, szívesebben kóstolnak könnyed, friss és üde borokat. Számukra hiába is ajánlanánk nagy és testes vörösborokat, mivel ez ellenkezik személyes ízlésükkel.

2. Túlérzékeny

 Az itt található személyek hasonlóan válogatósnak tekinthetőek, mint az előző csoportban lévők, de már kissé nyitottabbak az új dolgok felfedezése iránt, de még mindig nagyon határozott elképzeléssel rendelkeznek saját ízlésükkel kapcsolatban. Mindennapi életünkben őket nevezhetnénk a kissé „nehéz” embereknek, akiknek mindig hangos a TV és a termosztát sincs soha a megfelelő hőmérsékletre állítva. :-)

3. Érzékeny

Ebbe a csoportba tartozik a legtöbb borkedvelő, ők alkotják a fogyasztók legnagyobb rétegét.  Szívesen veszik a széles körű kínálatot, örömmel találkoznak új ízekkel és próbálnak ki új dolgokat. Előszeretettel kóstolnak meg bármilyen bort az édes fehérektől a testes vörösekig. Az életben jellemzően kevésbé merevek, alkalmazkodóbbak és jóval nyitottabbak, mint az előző két kategória.

4. Toleráns

Végezetül a toleráns típusú fogyasztók az intenzív, testes borokat kedvelik, és nem is értik, hogyan lehet a könnyed, friss borokat szeretni. Szerintük az aromákban gazdag, merész és testes fehér- és vörösbor az ideális választás minden egyes alkalomra. A mindennapi életben ők azok, akik rajonganak az erős kávéért az intenzív ízű sajtokért és szívesen próbálnak ki a megszokottól eltérő dolgokat.

Kép forrása: http://fandom.wikia.com

Ha tetszett a bejegyzés, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr8013831158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

funfun 2018.04.14. 15:21:43

Fröccs, jéghidegen.

pragmatika2 2018.04.14. 18:05:31

4-es.
Imádom a száraz tanninos Cabernet fajtákat.
Egy igazi Cabernet a száraz tanninos íz mellett gyümölcsös ízű is.
Az az igazi.

Szeretem a minőségi kadarkát, és a merlot is.

Fehér boroknál a Juhfark, és a Rizling, vagy száraz Szamorodni.
süti beállítások módosítása