Bor- és ételpárosító javaslatokkal már mindnyájan találkozhattunk egy-egy étterem étlapján, borkóstolón vagy akár a neten ételreceptek böngészése közben. Ilyen mindenki által ismert általános ajánlás például: a vörös húsokhoz vörösbor illik, a halakhoz pedig fehérbor passzol. Szerencsére ezeknél az általánosan vett tanácsokon kívül már gyakorta találkozhatunk jóval kifinomultabbakkal is, amelyek már konkrét borfajtákat párosítanak konkrét ételekhez.
A hagyományos bor-és ételpárosításokon túl viszont létezik egy másik útmutató, amely segítséget nyújthat az ízlésünknek megfelelő bor kiválasztásában. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy melyik borfogyasztói típushoz tartozunk.
A Michigan Állami Egyetem által végzett kutatás szerint a hagyományos párosítások mellett figyelembe kell venni a fogyasztók egyéni preferenciáit is, azaz nem léteznek mindenki számára elfogadott étel és ital párosítások. Hiszen akad számos olyan fogyasztó is, akik történetesen nem kedvelik a vörösbort, így a vörös húsételekhez is saját ízlésüknek megfelelően fehérbort fognak választani. Az ételhez való italajánlást ennek értelmében nem szabad valaki más elképzelésére bízni, nem lehet egy általánosan elfogadott trendhez igazodva meghozni a döntést. Nem az ételhez igazodva, hanem a fogyasztó ízléséhez idomulva szükséges bort ajánlani.
A tanulmányban napvilágot látott elmélet szerint –amely kidolgozásában tevékenyen részt vett Tim Hanni Master of Wine is - a borfogyasztóknak összesen négy típusa létezik, amely típusoknak megfelelően szükséges bort ajánlani az ételekhez:
1. Édes
Ebbe a kategóriába sorolható a legtöbb hölgy fogyasztó. Az ilyen típusú emberek kedvelik a könnyű, finom, édes és gyümölcsös borokat. Kerülik a magas alkoholtartalmú és erőteljes aromákkal rendelkező italokat, szívesebben kóstolnak könnyed, friss és üde borokat. Számukra hiába is ajánlanánk nagy és testes vörösborokat, mivel ez ellenkezik személyes ízlésükkel.
2. Túlérzékeny
Az itt található személyek hasonlóan válogatósnak tekinthetőek, mint az előző csoportban lévők, de már kissé nyitottabbak az új dolgok felfedezése iránt, de még mindig nagyon határozott elképzeléssel rendelkeznek saját ízlésükkel kapcsolatban. Mindennapi életünkben őket nevezhetnénk a kissé „nehéz” embereknek, akiknek mindig hangos a TV és a termosztát sincs soha a megfelelő hőmérsékletre állítva. :-)
3. Érzékeny
Ebbe a csoportba tartozik a legtöbb borkedvelő, ők alkotják a fogyasztók legnagyobb rétegét. Szívesen veszik a széles körű kínálatot, örömmel találkoznak új ízekkel és próbálnak ki új dolgokat. Előszeretettel kóstolnak meg bármilyen bort az édes fehérektől a testes vörösekig. Az életben jellemzően kevésbé merevek, alkalmazkodóbbak és jóval nyitottabbak, mint az előző két kategória.
4. Toleráns
Végezetül a toleráns típusú fogyasztók az intenzív, testes borokat kedvelik, és nem is értik, hogyan lehet a könnyed, friss borokat szeretni. Szerintük az aromákban gazdag, merész és testes fehér- és vörösbor az ideális választás minden egyes alkalomra. A mindennapi életben ők azok, akik rajonganak az erős kávéért az intenzív ízű sajtokért és szívesen próbálnak ki a megszokottól eltérő dolgokat.
Kép forrása: http://fandom.wikia.com
Ha tetszett a bejegyzés, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!