Borospalackkal az ittas vezetés ellen
2018. május 04. írta: Borgonzola

Borospalackkal az ittas vezetés ellen

dont-drink-and-drive-istock_000071928685_small.jpgAz éttermeket látogató vendégek általában könnyű italnak tekintik a bort. Úgy gondolják, hogy egy kellemesen elköltött vacsora közben néhány pohár bor nem befolyásolhatja az étkezés utáni autóvezetést. Az ilyen viselkedés azonban könnyen közúti balesethez vezethet.

A borfogyasztók kedvelik a borosüveg címkéinek tanulmányozását - a szőlőfajtát, az évjáratot és a palackon található egyéb információkat szinte minden esetben elolvassák. Ezen alapvető információk mellett a címkéken gyakran láthatók művészien kidolgozott figyelemfelkeltő grafikák vagy festői tájak.

Egy moszkvai marketingügynökség meglepő ötlettel állt elő az alkoholfogyasztási rizikónak bemutatása kapcsán. Ötletük, olyan boros címkék megtervezése, melyeken autóbalesetek jelennek meg szőlőültetvények környezetében. A címkén található nyomtatott szöveg pedig nem a szőlőfajtáról vagy a pincészet bemutatásáról szól, hanem az alkoholfogyasztás utáni vezetés következményeiről.

A tervek alapján három különböző borospalack készült el, melyeken különböző tájképeken összetört autókat láthatunk. A borokat korlátozott darabszámban promóciós jelleggel vették fel egy moszkvai étteremlánc itallapjára. A kísérleti bevezetést nem jelentették be előre, így a vendégek csak akkor szembesültek az ötletes címkékkel, amikor kézhez kapták a megrendelt palackokat.

Célközönségnek azokat az autósokat azonosították, akik potenciálisan alkoholfogyasztás után ülnek volán mögé. A marketing szakemberek szerint ezen fogyasztók döntése általában spontán, nem feltétlenül tudatosul bennük az alkoholos állapotban való vezetés veszélye, hiszen jellemzően csak néhány pohár bort fogyasztanak. Ez az alkoholmennyiség viszont már elég ahhoz, hogy egy váratlan közúti helyzetben a nem megfelelő reakciót produkálják. A címkén található esemény elrettentő példaként mutatja meg, hogy mi történhet ezekben a szituációkban.

Az alkoholfogyasztás utáni gépjárművezetés veszélyeire való figyelemfelhívás minden módja hasznosnak bizonyulhat, így ezen rendhagyó formája is, hiszen már a palack kézbe vételekor szembesülhetünk ennek következményeivel.e_69_002_g16-1024x726_1.jpgA veszélyekre való figyelmeztetésre pedig egyre nagyobb szükség van, hiszen minden évben cca. 1,25 millió haláleset történik a világ közútjain, melyek 34 %-át alkoholos befolyásoltság okozza. A közúti halálos balesetek 90%-a az alacsony és közepes jövedelmű országokban történik, melyekben a világ gépjárműállományának a fele található. Megdöbbentő adat, hogy a dél-afrikai utakon bekövetkezett 10 halálesetből 6 az alkoholfogyasztásnak tulajdonítható.

A fenti adatokat látva, minden egyes - az alkoholfogyasztás veszélyeit bemutató- kezdeményezés hasznosnak tűnhet, amellyel talán csökkenthető a közutakon történő halálos balesetek száma.

Kép: www.istockphoto.com, www.goldendrum.com

Ha tetszett a bejegyzés, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr2213891000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása