Zenében az igazság
2018. április 30. írta: Borgonzola

Zenében az igazság

A zene -és a borpárosítás rendkívüli élménye

slider-04a.jpgMa már tényként kezeljük, hogy a megfelelően megválasztott bor-ételpárosítás nagymértékben növelheti az elfogyasztott étel élvezeti értékét. Ezen túlmenően azonban már több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a borválasztás nemcsak az ételeknél, hanem a meghallgatott zenénél is értéknövelő tényező lehet. A hallott zenéhez az ideális bor kiválasztása nemcsak a zenei élményt, hanem a borfogyasztás által okozott élvezeti értéket is fokozhatja, mivel a két összetevő kölcsönösen hathat egymásra. Így szerencsés párosítás esetén egy olyan élvezeti szint érhető el, amit külön-külön a zene hallgatásával vagy a bor fogyasztásával nem tudunk megtapasztalni. Ez a fajta csúcsélmény a két komponens harmonikus összhangjában keresendő, amely új lehetőségeket tár fel a zenében átélt öröm fokozásában.

A szakmai borkóstolók nem véletlenül zajlanak le csendben, minden külső hatás kizárásával, hiszen a zajhatások, illatok és ízek mind-mind befolyásolhatják a kóstolt tételek precíz megítélését. A hétköznapi életben viszont a borkóstolás élményét ezen ingerek alighanem pozitív irányba módosítják.

A témával már több borászati szakember is foglalkozott, többek között Clarck Smith is, aki hónapokat töltött különböző borok és zenék párosítási paneljeinek létrehozásával. Ezen idő alatt 150 különböző bor és 250 különböző zeneszám - a klasszikustól az alternatívig- összevetését végezte el, hogy harmóniákat vagy éppen ellentmondásokat keressen közöttük. A kutatás végén konkrét zeneszámokat sikerült összekapcsolnia konkrét borokkal, amelyek együtt páratlan élményt nyújthatnak a zenét hallgató és közben bort iszogató hallgatóság számára. Habár minden kétséget kizáró egzakt bizonyíték nem létezik a zene- és borpárosítás mindenkinél egyaránt működő kapcsolatára, de saját tapasztalatunkra még mindig hagyatkozhatunk, amely önmagunk számára a legtöbb esetben jóval meggyőzőbb lehet a tudományos bizonyítékoknál, ezért feltételezhetően érdemes a módszert kipróbálnunk és döntenünk annak hatékonyságáról.smederevka_1.jpgA bor és zene szoros kapcsolatának tudatában már más szemmel tekinthetünk egy-egy borospalackon található zenével kapcsolatos illusztrációra, melyeket a legtöbb esetben tudatosan alkalmaznak a pincészetek. A palackra tekintve a címke esztétikus kivitelén túl eszünkbe juthat egyéb mögöttes tartalom is, amely még izgalmasabbá teheti a kezünkben tartott nedűt. Ilyen, szemet gyönyörködtető címkéket találhatunk Macedónia legnagyobb borászatánál is, amely kínálatában megtalálhatóak olyan borospalackok is, melyeken tradicionális macedón hangszereket láthatunk. A pincészet az i.e. I. században virágzásnak indult ősi Stobi városról kapta nevét, amely az itt élők évezredes borkészítési tudását a modern technológiával ötvözi. A tradíciókhoz való ragaszkodás tükröződik a címkék megtervezésénél is, hiszen erre a földrajzi területre jellemző közkedvelt hangszerek jelennek meg rajtuk.

A legközelebbi zenehallgatásunk alkalmával jusson eszünkbe a zene és a bor mélyen gyökerező, ősi kapcsolata, és bátran próbáljunk ki kedvenc zeneszámunkhoz a különböző borok párosítását, és így talán sikerül elérnünk ezt a nem mindennapi csúcsélményt.

képek: http://stobiwinery.mk, notavivavineyards.com

Ha tetszett a bejegyzés, olvasd el a BORgonzola blog többi írását is, vagy csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://borgonzola.blog.hu/api/trackback/id/tr1813881872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása